• Elképzelhetők takarékossági intézkedések, de a fürdők bezárását és az alkalmazottak elbocsátását nem tervezi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

  • A legnagyobb hazai fürdőüzemeltető társaság sikeres nyári időszakot tudhat maga mögött, a fürdőik 1,2 millió vendéget fogadtak.

„Fürdőbezárást biztosan nem tervezünk, és létszámcsökkentést sem” – nyilatkozta Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a Magyar Hangnak. A szakember az alkalmazottak megtartása kapcsán elmondta, hogy a Covid után megtapasztalták, hogy milyen, amikor negyvenezer munkavállaló hiányzik a szektorból. „Nekünk is komoly feladatot jelentett a munkaerő-toborzás és a képzés, ezért a kollégákat mindenképpen szeretnénk megtartani” – tette hozzá.

Szűts Ildikó beszélt arról is, hogy a megnövekedett energiaárak komoly problémát jelentenek a fürdőknek, de úgy gondolja, elsősorban a kis fürdőket érinti a bezárás veszélybe.

Azt viszont Budapest Gyógyfürdői Zrt. esetében is elképzelhetőnek tartja, hogy a vendégforgalom függvényében egyes létesítményeikben szűkítik a nyitvatartási időt, vagy bizonyos szolgáltatásokat. „Ahol tíz szaunánk van, ott elképzelhető, hogy lesz olyan időszak, amikor csak hármat tudunk bekapcsolni. Ezt a vendégeknek is meg kell értenie” – mondta a vezérigazgató.

Szűts Ildikó kitért arra is, hogy nagyon sikeres nyarat zártak, a fürdőik 1,2 millió vendéget fogadtak. Az árbevételük az év első nyolc hónapjában kétmilliárd forinttal haladta meg az üzleti tervben tervezettet.

Széchenyi Gyógyfürdő éjszakai fürdőzés

A villany és a gázár emelkedése ennek ellenére komoly kihívást jelent a budapesti fürdőinek is, hiszen ha a fogyasztásunk semmit nem változna, akkor az energiaköltségünk a mostani energiaárak mellett 1,4 milliárd forint lenne az idei évben. 2023-ban pedig a jelenleg ismert árakkal számolva már négymilliárd forintot kellene erre költeniük.”Ez iszonyatos emelkedés, a 2021-hez viszonyítva idén a gáz ára tizennyolcszorosára, az áram ára hétszeresére nőtt” – tette hozzá a vezérigazgató.