• Az év eddigi részében három fürdő kapott újonnan gyógyfürdő címet.

  • A közelmúltban két korábbi gyógyfürdő nevét módosították, de nem kell hatalmas változásra gondolni.

Legutóbb a berettyóújfalui fürdő kapta meg a gyógyfürdő minősítést. Így hivatalosan már a Bihar Termálliget Gyógy- és Strandfürdő nevet viseli.

Már régóta tervezték a gyógyfürdő cím megszerzését. Tavaly adták át a fürdő felújított és kibővített fedett részlegét, aminek köszönhetően idén gyógyászati szolgáltatásokkal bővült a kínálatuk. Szintén idei újdonság, hogy egy kempinget is nyitottak. Ezt koronázta meg a gyógyfürdő cím megszerzése.

Ez azt jelenti, hogy idén már hárommal bővült a hazai gyógyfürdők köre. Időarányosan jól állunk, hiszen a korábbi esztendőkben jellemzően évi egy-két új gyógyfürdő címet adtak ki.

A berettyóújfalui fürdő mellett idén kapta meg ezt a minősítést a Kisteleken működő termálfürdő, illetve a Bükkszéken található fürdő. Utóbbi kapcsán sokan talán meg is lepődtek, hogy korábban nem számított gyógyfürdőnek. Egyébként Bükkszéken található hazánkban a legmagasabb ásványianyag-tartalmú olyan gyógyvíz, amiben fürdeni is lehet.

A közelmúltban két névmódosítás is történt a hivatalos gyógyfürdő nyilvántartásban. Előre szólunk, hogy egyik sem fog hatalmas döbbenetet okozni, tényleg csak kisebb változásokról van szó.

Az egerszalóki Saliris Resort közel 20 éve kapta meg a gyógyfürdő minősítést. Azóta a hivatalos nevük a következő: „Saliris Resort SPA & Gyógy- és Thermal Fürdő”. Ezt módosították „Saliris Thermal & Spa” névre. Őszintén szólva az előbbit még soha nem láttuk sehol így leírva.

Hasonló jellegű változás történt Hévízen. A patinás üdülőhelyen ugyanis a reumakórház mellett a helyi Hunguest Helios szálló is gyógyfürdőnek számít. A felújítása után tavaly újranyitott szálloda a korábbi „Hunguest Hotel Helios Gyógyszálló és Gyógyfürdő” helyett immár „Hunguest Helios Fürdőház” néven szerepel a hivatalos nyilvántartásban.

gyógyvizes medence

Jövő héten nyit az ország legdélebbi fekvésű strandfürdője. Itt olvashat róluk.