• 1990 elején az esti híradó számára készítettek néhány vágóképet a Széchenyi Gyógyfürdőben.

  • Most szebben néz ki a fürdő, mint akkoriban.

Egész tavaszias volt az idő 1990 januárjának utolsó napjaiban. Éjszaka nem fagyott, a nappali csúcshőmérséklet pedig meghaladta a 10 Celsius-fokot. A Nemzeti Audiovizuális Archívumban egy érdekes rövid felvétel is fennmaradt ebből az időszakból. Január végén ugyanis a Magyar Televízió híradója számára készítettek néhány vágóképet a Széchenyi Gyógyfürdőben.

Ahogy a lenti videón is látható, sokan kihasználták a kellemes időt, egész megteltek a termálfürdő szabadtéri medencéi. Ugyanakkor az is szembetűnő, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő mostani állapotához képest azért egy kicsit lepukkant állapotban volt az épület. Mondjuk, ehhez hozzájárulhatott az is, hogy akkor még futónövények borították a falakat, ami télen nem mutatott túl szépen.

Itt nézheti meg rövid (és hanghibás) felvételt. Sajnos csak ilyen kis méretben lehet beágyazni a videót, de ide kattintva nagyobban is megtekintheti.


Az 1913 óta, azaz már több mint 100 éve működő fürdőben az elmúlt években komoly felújítási munkák zajlottak, bár ezek nem voltak különösebben látványosak a fürdőzők számára, hiszen a fűtést, a szellőzést és a vízgépészetet érintették. Mindenesetre az üzembiztos működés miatt elkerülhetetlenek voltak ezek a munkálatok.

A Széchenyi Gyógyfürdő számít jelenleg Magyarország legnagyobb bevételt elérő fürdőjének. Az elmúlt évben kereken 6 milliárd forint árbevételt termelt a patinás létesítmény, ráadásul ez az összeg a nappali kórház révén további 98 millió forinttal is kiegészült. A gyógyfürdőt tavaly 1,59 millió vendég kereste fel, ami 4,8 százalékos növekedést jelent a korábbi esztendőhöz képest.

Széchenyi Gyógyfürdő