• 1990 elején az esti híradó számára készítettek néhány vágóképet a Széchenyi Gyógyfürdőben.

  • Most szebben néz ki a fürdő, mint akkoriban.

Egész tavaszias volt az idő 1990 januárjának utolsó napjaiban. Éjszaka nem fagyott, a nappali csúcshőmérséklet pedig meghaladta a 10 Celsius-fokot. A Nemzeti Audiovizuális Archívumban egy érdekes rövid felvétel is fennmaradt ebből az időszakból. Január végén ugyanis a Magyar Televízió híradója számára készítettek néhány vágóképet a Széchenyi Gyógyfürdőben.

Ahogy a lenti videón is látható, sokan kihasználták a kellemes időt, egész megteltek a termálfürdő szabadtéri medencéi. Ugyanakkor az is szembetűnő, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő mostani állapotához képest azért egy kicsit lepukkant állapotban volt az épület. Mondjuk, ehhez hozzájárulhatott az is, hogy akkor még futónövények borították a falakat, ami télen nem mutatott túl szépen.

Itt nézheti meg rövid (és hanghibás) felvételt.

Az 1913 óta, azaz már több mint 100 éve működő fürdőben az elmúlt években komoly felújítási munkák zajlottak, bár ezek nem voltak különösebben látványosak a fürdőzők számára, hiszen a fűtést, a szellőzést és a vízgépészetet érintették. Mindenesetre az üzembiztos működés miatt elkerülhetetlenek voltak ezek a munkálatok.

A Széchenyi Gyógyfürdő számít jelenleg Magyarország legnagyobb bevételt elérő fürdőjének. Az elmúlt évben kereken 6 milliárd forint árbevételt termelt a patinás létesítmény, ráadásul ez az összeg a nappali kórház révén további 98 millió forinttal is kiegészült. A gyógyfürdőt tavaly 1,59 millió vendég kereste fel, ami 4,8 százalékos növekedést jelent a korábbi esztendőhöz képest.

Széchenyi Gyógyfürdő