• A termálfürdő megnyitása után nem sokkal már elkezdődött a büki termálvíz gyógyvízzé nyilvánítása.

  • Ennek a része volt, hogy betegeket küldtek fürdőkúrára Bükre, a környező kórházakba pedig ivókúrához használható vizet szállítottak.

A cikk az Arcanum segítségével készült.
A ma ismert Bükfürdő Thermal & Spa fürdőkomplexum elődje 1962 nyarán kezdte meg a működését és 1965-ben már gyógyvíz minősítéssel is rendelkeztek. A minősítés megszerzését követően 16 évvel, 1981-ben a Magyar Hidrológiai Társaság pécsi vándorgyűlésén egy külön előadásban idézték fel Bükfürdő addigi történetét. Az akkor elhangzott előadásban találtunk néhány érdekességet arra vonatkozóan, hogy annak idején miként zajlott a gyógyvízzé nyilvánítási folyamat.

Olaj- és földgázkutatás közben 1957-ben találtak termálvizet Bük határában. Egyébként nem sokon múlt, hogy a mai fürdőt nem „Bőfürdőként” emlegetjük. A kutatók ugyanis Bük és község között majdnem pontosan félúton állították fel a fúrótornyot, azonban a terület még éppen Bük külterületének számított. A termálkutat ezután lezárták, majd a helyiek kezdeményezésére 1960 decemberében újra megnyitották.

A víz gyógyhatására már akkor felfigyeltek, amikor még nem is létezett a fürdő. A termálkút körüli kukoricást védendő egy 2,5 kilométeres árkot ástak a Répce folyóig. Sokan pedig ehhez az árokhoz jártak ki fürdőzni és egyre többen számoltak be csodás gyógyulásról.

Bükfürdő 1961 árokfürdőNem kellett sokat várni, hogy hivatalosan is kezdeményezzék a gyógyvízzé történő minősítést. A fürdő megnyitását követő évben, 1963-ban egy orvosokból álló bizottság állt fel azzal a céllal, hogy a büki termálvíz kedvező egészségügyi hatásait megvizsgálják és igazolják.

Ennek része volt, hogy a Vas Megyei Kórház sebészeti, ortopédiai és reumatológiai osztályairól és szakrendeléseiről szervezett turnusokban irányítottak betegeket Bükre azért, hogy ott fürdőkúrákat vegyenek. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött a víz ivókúrakénti alkalmazása is. Ehhez demizsonokba töltötték a büki vizet, amit a szombathelyi és a sárvári kórházba, valamint a hegyfalui tüdőgyógyintézetbe szállítottak.

A víz kedvező hatása hamar igazolódott a fürdőkúrák, ivókúrák és az inhalációs kezelések esetében is. Ennek köszönhetően meglehetősen gyorsan, már 1965-ben megkapták a gyógyvíz minősítést.

Bükfürdő anno 1962Egy apró érdekesség, hogy 1971-től palackozva is forgalmazni kezdték a büki gyógyvizet, eleinte Büki Gyógyír majd Büki Gyógyvíz márkanéven. Ez azonban nem tartott sokáig, 1977-ben bezárták a palackozóüzemet. Az üzem leállításában szerepet játszhatott, hogy nagyon rövid, mindössze 3 hónap volt a víz szavatossági ideje, emiatt meglehetősen kevés idő állt rendelkezésre a víz forgalmazására. Később, a 80-as években Büki Ásványvíz néven újrakezdődött a víz forgalmazása, amit így jó néhány évig kereskedelmi forgalomban is lehetett kapni. Később az osztrák tulajdonba került üzem energiaitalok gyártására állt át és egészen a 2000-es évek elejéig működött.