• A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján 2017-ben Hévíz és Hajdúszoboszló bizonyult a két legnépszerűbb termálfürdős településnek.

  • Hévíz már bőven az egymilliós vendégéjszakaszám felett is jelentősen növelni tudta a forgalmát, a külföldi turisták tekintetében pedig hatalmas előnnyel állnak az élen.

  • A hazai vendégkör a legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötte a termálfürdős települések közül. Szoboszló első helyét ezen a téren még Hévíz sem veszélyezteti.

  • A belföldi turizmus terén nagyon jön fel Zalakaros, a külföldi vendégforgalomnál Bükfürdőnek rendkívül erősek a pozíciói.

  • A korábbi esztendőhöz képest Cserkeszőlő a belföldi, a szlovén határ melletti Lenti pedig a külföldi toplistán tudott előrelépni.

A közelmúltban publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elmúlt évre vonatkozó turisztikai adatsorát. Ebből kinyerhetők az egyes településekre vonatkozó adatok, s ezek alapján idén is elkészítettük a legmagasabb vendégéjszakaszámot felmutató termálfürdős települések listáját. Ezen belül külön vizsgálva az összesített, a belföldi és külföldi vendégforgalomra vonatkozó adatokat.

Az összkép nagyon jó, a települések döntő többségénél növekedést látni, néhol nem is keveset. A települések sorrendjén belül az élmezőnyben nem történtek változások, a tízes toplista végén viszont akadtak olyan települések, amelyek helyet cseréltek.

A lenti adatokkal kapcsolatban érdemes azért egy-két dolgot megjegyezni. A KSH a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján készíti az összesítését. A magánszálláshelyeken – vendégházakban, apartmanokban, szobakiadóknál – eltöltött vendégéjszakák száma nem szerepel ezekben a statisztikai adatokban. Magyarán a települések a valóságban még a lentieknél is magasabb vendégéjszakaszámokat produkáltak. Különösen ott, ahol kevésbé a szállodai, hanem inkább az apartmanos szálláskiadás a jellemző.

Meg kell jegyezni azt is, hogy február elején a KSH még csak előzetes adatsort publikál. A végleges adatokban lehet némi változás, de a korábbi évek tapasztalatai alapján ez nem olyan mértékű, ami jelentősen módosítaná a most rendelkezésre álló adatokat.

Fontos még definiálni a “termálfürdős település” kifejezést. Lehet vitatni, de jobb híján évek óta azt a módszert választjuk, hogy a turizmusukat kifejezetten a termálfürdő/termálvíz köré építő települések adatait gyűjtjük össze. Szerintünk nem adna reális képet az, ha olyan városokat is belevennénk az összeállításba, ahol a termálvíz csak egy kiegészítő vonzerőt jelent és ennek hiányában sem nullázódna le a turizmusuk. Ezért nem szerepel például az adatok között Budapest, vagy éppen Eger.

A két nagy: Hévíz és Hajdúszoboszló

A vendégforgalmi adatok alapján a termálfürdős települések sorából évek – sőt évtizedek – óta két város emelkedik ki: Hévíz és Hajdúszoboszló. Ez a hagyomány most sem szakadt meg, 2017-ben ismét Hévíz tudta felmutatni a legmagasabb vendégéjszakaszámot (1,13 milliót), nemrég a magánszálláshelyekkel kiegészített adatot is közölték, ami alapján a turisták 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el tavaly az üdülőhelyen.

Hévíz egészen elképesztő növekedést mutatott az elmúlt években, ami különösen jó eredmény annak fényében, hogy az orosz turisztikai piac 2014-es összeomlása valószínűleg őket érintette a legérzékenyebben Magyarországon. Viszont a “nagy hajó lassan fordul” sztereotípiát megcáfolva gyorsan reagáltak a helyzetre.

Sikeresen nyitottak újabb országok felé és az elmúlt két évben a hagyományos hévízi külföldi vendégkörnek számító német turisták számát is növelni tudták. Fontos az is, hogy mindezekkel párhuzamosan a belföldi turisták is nagyobb számban keresték fel a tófürdőjéről ismert üdülőhelyet.

Hévíz termálfürdőA második legnépszerűbb termálfürdős település az adatok alapján Hajdúszoboszló volt (976 ezer vendégéjszaka), ahol szintén emelkedett a forgalom, akár a belföldi, akár a külföldi adatsorokat nézve. A következő évek növekedését alapozhatják meg a Hungarospa fürdőben tervezett további fejlesztések.

Ezek közül a strandfürdő új élményövezete és a fedett élményfürdő bővítése is olyan attrakciót jelent, ami újabb vendégkört vonzhat Hajdúszoboszlóra.

Hungarospa mediterrán tengerpartA termálfürdős települések toplistáján a két nagyot Bükfürdő (hivatalosan Bük település) követi 741 ezres éjszakaszámmal, ami szintén növekedést jelent a korábbi esztendőhöz képest. Ugyancsak növekvő trend látszik az 553 ezer vendégéjszakát felmutatni tudó Zalakarosnál is. Mindkét településen történtek olyan szállodafejlesztések, amelyek jót tettek a forgalmuknak.

Bükfürdőn és Zalakaroson is tervezik a fürdő további bővítését és fejlesztését, ami pedig a következő évek adataira lehet kedvező hatással.

Érdemes még megemlíteni lista nyolcadik helyén álló Egerszalókot (201 ezer vendégéjszaka), ami egyetlen évtized alatt küzdötte fel magát a legjelentősebb fürdőtelepülések közé. Egerszalókon még nagy tartalék lehet a külföldi vendégforgalom felfuttatásában, nálunk ugyanis az eltöltött éjszakák döntő többségét a hazai vendégkör adta. (Az Egerszalókkal szomszédos Demjén egyébként 53 ezer vendégéjszakát ért el, s náluk is a belföldi turisták domináltak).

Egerszalók Saliris Resort SpaBelföldi vendégforgalom

Amennyiben a teljes adatsort kettébontjuk és külön nézzük a belföldi és a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számát, akkor némileg más sorrendet kapunk. A belföldi adatok téren hagyományosan nagyon erős Hajdúszoboszló és a termálos települések közül 2017-ben is a legmagasabb vendégéjszakaszámot (628 ezer) tudták felmutatni.

Hajdúszoboszló ezen a téren gyakorlatilag külön ligában játszik, a második helyezett Hévízhez képest közel 200 ezer vendégéjszakányi előnyük van.

A második és a harmadik helyen, Hévíz és Zalakaros között már kisebb a különbség (432 ezer vs. 419 ezer). A zalai duót Gyula követi (333 ezer), majd Bük/Bükfürdő (289 ezer) áll a belföldi toplista ötödik helyén.

Zalakaros gyógykert medenceEmlítettük Egerszalóknál, hogy a belföldi turizmus a fő erősségük. Ez szemléletesen látszik ennél a toplistánál, hiszen a hazai turisták körében 180 ezer vendégéjszakát produkáltak, ami alig marad el a náluk jóval nagyobb múltra visszatekintő Sárvár 192 ezres éjszakaszámától. Miközben az összesített vendégforgalmi adatok alapján Sárvár előnye több mint a duplája az egerszalókiénak (484 ezer vs. 201 ezer).

Tavaly a belföldi toplista tizedik helyét foglalta el Cserkeszőlő, idén viszont a 135 ezres éjszakaszámukkal előreléptek a kilencedik helyre. Szépen jönnek felfelé a fürdős települések toplistáján.

Cserkeszőlő GyógyfürdőKülföldi vendégforgalom

Ahogy a belföldi éjszakaszám tekintetében Hajdúszoboszló szinte külön meccset játszik, úgy Hévíz ugyanezt produkálja a külföldieknél. Fölényesen vezetnek (697 ezer vendégéjszaka), ez közel 250 ezer vendégéjszakával több, mint a második helyezett eredménye. A második pedig tavaly is Bükfürdő lett, a 452 ezres éjszakaszámuk is elképesztően magas. Jól mutatja ezt, hogy több mint százezer vendégéjszakával Hajdúszoboszló (348 ezer) előtt járnak.

A fentieken kívül még két termálfürdős település tud felmutatni 100 ezer feletti külföldi éjszakaszámot: Sárvár (291 ezer) és Zalakaros (133 ezer). Továbbra is ott tanyázik a hetedik helyen Hegykő (81 ezer vendégéjszaka), az osztrák határ közelében fekvő kis település könnyen lehet, hogy ismertebb a német nyelvterületen, mint idehaza.

Hegykő gyógyfürdőA külföldi forgalmi adatokban nagyot ugrott előre Lenti, a 49 ezres éjszakaszámukkal még a 47 ezres Gyulát is megelőzik. Nyilván ez a növekedés a tavalyelőtt Lentiben megvalósult szálloda- és fürdőfejlesztésnek köszönhető. A szlovén határ közelsége pedig jót tesz a külföldről érkező forgalmuknak, ami bő 15 ezer vendégéjszakával magasabb, mint a belföldi eredményük.

Legnépszerűbb termálfürdős települések a teljes vendégforgalom alapján – 2017 (vendégéjszakák száma)

1.Hévíz1 130 157
2.Hajdúszoboszló976 478
3.Bükfürdő741 518
4.Zalakaros553 678
5.Sárvár484 142
6.Gyula380 358
7.Visegrád255 282
8.Egerszalók201 266
9.Harkány183 888
10.Cserkeszőlő148 615

Legnépszerűbb termálfürdős települések a belföldi vendégforgalom alapján – 2017 (vendégéjszakák száma)

1.Hajdúszoboszló628 109
2.Hévíz432 995
3.Zalakaros419 941
4.Gyula333 352
5.Bükfürdő289 249
6.Visegrád225 012
7.Sárvár192 980
8.Egerszalók180 454
9.Cserkeszőlő135 509
10.Harkány128 384

Legnépszerűbb termálfürdős települések a külföldi vendégforgalom alapján – 2017 (vendégéjszakák száma)

1.Hévíz697 162
2.Bükfürdő452 269
3.Hajdúszoboszló348 369
4.Sárvár291 162
5.Zalakaros133 737
6.Mosonmagyaróvár86 219
7.Hegykő81 572
8.Harkány55 504
9.Lenti49 317
10.Gyula47 006

Forrás: KSH / Termál Online gyűjtés