• A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján 2017-ben Hévíz és Hajdúszoboszló bizonyult a két legnépszerűbb termálfürdős településnek.

  • Hévíz már bőven az egymilliós vendégéjszakaszám felett is jelentősen növelni tudta a forgalmát, a külföldi turisták tekintetében pedig hatalmas előnnyel állnak az élen.

  • A hazai vendégkör a legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötte a termálfürdős települések közül. Szoboszló első helyét ezen a téren még Hévíz sem veszélyezteti.

  • A belföldi turizmus terén nagyon jön fel Zalakaros, a külföldi vendégforgalomnál Bükfürdőnek rendkívül erősek a pozíciói.

  • A korábbi esztendőhöz képest Cserkeszőlő a belföldi, a szlovén határ melletti Lenti pedig a külföldi toplistán tudott előrelépni.

A közelmúltban publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elmúlt évre vonatkozó turisztikai adatsorát. Ebből kinyerhetők az egyes településekre vonatkozó adatok, s ezek alapján idén is elkészítettük a legmagasabb vendégéjszakaszámot felmutató termálfürdős települések listáját. Ezen belül külön vizsgálva az összesített, a belföldi és külföldi vendégforgalomra vonatkozó adatokat.

Az összkép nagyon jó, a települések döntő többségénél növekedést látni, néhol nem is keveset. A települések sorrendjén belül az élmezőnyben nem történtek változások, a tízes toplista végén viszont akadtak olyan települések, amelyek helyet cseréltek.

A lenti adatokkal kapcsolatban érdemes azért egy-két dolgot megjegyezni. A KSH a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján készíti az összesítését. A magánszálláshelyeken – vendégházakban, apartmanokban, szobakiadóknál – eltöltött vendégéjszakák száma nem szerepel ezekben a statisztikai adatokban. Magyarán a települések a valóságban még a lentieknél is magasabb vendégéjszakaszámokat produkáltak. Különösen ott, ahol kevésbé a szállodai, hanem inkább az apartmanos szálláskiadás a jellemző.

Meg kell jegyezni azt is, hogy február elején a KSH még csak előzetes adatsort publikál. A végleges adatokban lehet némi változás, de a korábbi évek tapasztalatai alapján ez nem olyan mértékű, ami jelentősen módosítaná a most rendelkezésre álló adatokat.

Fontos még definiálni a „termálfürdős település” kifejezést. Lehet vitatni, de jobb híján évek óta azt a módszert választjuk, hogy a turizmusukat kifejezetten a termálfürdő/termálvíz köré építő települések adatait gyűjtjük össze. Szerintünk nem adna reális képet az, ha olyan városokat is belevennénk az összeállításba, ahol a termálvíz csak egy kiegészítő vonzerőt jelent és ennek hiányában sem nullázódna le a turizmusuk. Ezért nem szerepel például az adatok között Budapest, vagy éppen Eger.

A két nagy: Hévíz és Hajdúszoboszló

A vendégforgalmi adatok alapján a termálfürdős települések sorából évek – sőt évtizedek – óta két város emelkedik ki: Hévíz és Hajdúszoboszló. Ez a hagyomány most sem szakadt meg, 2017-ben ismét Hévíz tudta felmutatni a legmagasabb vendégéjszakaszámot (1,13 milliót), nemrég a magánszálláshelyekkel kiegészített adatot is közölték, ami alapján a turisták 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el tavaly az üdülőhelyen.

Hévíz egészen elképesztő növekedést mutatott az elmúlt években, ami különösen jó eredmény annak fényében, hogy az orosz turisztikai piac 2014-es összeomlása valószínűleg őket érintette a legérzékenyebben Magyarországon. Viszont a „nagy hajó lassan fordul” sztereotípiát megcáfolva gyorsan reagáltak a helyzetre.

Sikeresen nyitottak újabb országok felé és az elmúlt két évben a hagyományos hévízi külföldi vendégkörnek számító német turisták számát is növelni tudták. Fontos az is, hogy mindezekkel párhuzamosan a belföldi turisták is nagyobb számban keresték fel a tófürdőjéről ismert üdülőhelyet.

Hévíz termálfürdőA második legnépszerűbb termálfürdős település az adatok alapján Hajdúszoboszló volt (976 ezer vendégéjszaka), ahol szintén emelkedett a forgalom, akár a belföldi, akár a külföldi adatsorokat nézve. A következő évek növekedését alapozhatják meg a Hungarospa fürdőben tervezett további fejlesztések.

Ezek közül a strandfürdő új élményövezete és a fedett élményfürdő bővítése is olyan attrakciót jelent, ami újabb vendégkört vonzhat Hajdúszoboszlóra.

Hungarospa mediterrán tengerpartA termálfürdős települések toplistáján a két nagyot Bükfürdő (hivatalosan Bük település) követi 741 ezres éjszakaszámmal, ami szintén növekedést jelent a korábbi esztendőhöz képest. Ugyancsak növekvő trend látszik az 553 ezer vendégéjszakát felmutatni tudó Zalakarosnál is. Mindkét településen történtek olyan szállodafejlesztések, amelyek jót tettek a forgalmuknak.

Bükfürdőn és Zalakaroson is tervezik a fürdő további bővítését és fejlesztését, ami pedig a következő évek adataira lehet kedvező hatással.

Érdemes még megemlíteni lista nyolcadik helyén álló Egerszalókot (201 ezer vendégéjszaka), ami egyetlen évtized alatt küzdötte fel magát a legjelentősebb fürdőtelepülések közé. Egerszalókon még nagy tartalék lehet a külföldi vendégforgalom felfuttatásában, nálunk ugyanis az eltöltött éjszakák döntő többségét a hazai vendégkör adta. (Az Egerszalókkal szomszédos Demjén egyébként 53 ezer vendégéjszakát ért el, s náluk is a belföldi turisták domináltak).

Egerszalók Saliris Resort SpaBelföldi vendégforgalom

Amennyiben a teljes adatsort kettébontjuk és külön nézzük a belföldi és a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számát, akkor némileg más sorrendet kapunk. A belföldi adatok téren hagyományosan nagyon erős Hajdúszoboszló és a termálos települések közül 2017-ben is a legmagasabb vendégéjszakaszámot (628 ezer) tudták felmutatni.

Hajdúszoboszló ezen a téren gyakorlatilag külön ligában játszik, a második helyezett Hévízhez képest közel 200 ezer vendégéjszakányi előnyük van.

A második és a harmadik helyen, Hévíz és Zalakaros között már kisebb a különbség (432 ezer vs. 419 ezer). A zalai duót Gyula követi (333 ezer), majd Bük/Bükfürdő (289 ezer) áll a belföldi toplista ötödik helyén.

Zalakaros gyógykert medenceEmlítettük Egerszalóknál, hogy a belföldi turizmus a fő erősségük. Ez szemléletesen látszik ennél a toplistánál, hiszen a hazai turisták körében 180 ezer vendégéjszakát produkáltak, ami alig marad el a náluk jóval nagyobb múltra visszatekintő Sárvár 192 ezres éjszakaszámától. Miközben az összesített vendégforgalmi adatok alapján Sárvár előnye több mint a duplája az egerszalókiénak (484 ezer vs. 201 ezer).

Tavaly a belföldi toplista tizedik helyét foglalta el Cserkeszőlő, idén viszont a 135 ezres éjszakaszámukkal előreléptek a kilencedik helyre. Szépen jönnek felfelé a fürdős települések toplistáján.

Cserkeszőlő GyógyfürdőKülföldi vendégforgalom

Ahogy a belföldi éjszakaszám tekintetében Hajdúszoboszló szinte külön meccset játszik, úgy Hévíz ugyanezt produkálja a külföldieknél. Fölényesen vezetnek (697 ezer vendégéjszaka), ez közel 250 ezer vendégéjszakával több, mint a második helyezett eredménye. A második pedig tavaly is Bükfürdő lett, a 452 ezres éjszakaszámuk is elképesztően magas. Jól mutatja ezt, hogy több mint százezer vendégéjszakával Hajdúszoboszló (348 ezer) előtt járnak.

A fentieken kívül még két termálfürdős település tud felmutatni 100 ezer feletti külföldi éjszakaszámot: Sárvár (291 ezer) és Zalakaros (133 ezer). Továbbra is ott tanyázik a hetedik helyen Hegykő (81 ezer vendégéjszaka), az osztrák határ közelében fekvő kis település könnyen lehet, hogy ismertebb a német nyelvterületen, mint idehaza.

Hegykő gyógyfürdőA külföldi forgalmi adatokban nagyot ugrott előre Lenti, a 49 ezres éjszakaszámukkal még a 47 ezres Gyulát is megelőzik. Nyilván ez a növekedés a tavalyelőtt Lentiben megvalósult szálloda- és fürdőfejlesztésnek köszönhető. A szlovén határ közelsége pedig jót tesz a külföldről érkező forgalmuknak, ami bő 15 ezer vendégéjszakával magasabb, mint a belföldi eredményük.

Legnépszerűbb termálfürdős települések a teljes vendégforgalom alapján – 2017 (vendégéjszakák száma)

1. Hévíz 1 130 157
2. Hajdúszoboszló 976 478
3. Bükfürdő 741 518
4. Zalakaros 553 678
5. Sárvár 484 142
6. Gyula 380 358
7. Visegrád 255 282
8. Egerszalók 201 266
9. Harkány 183 888
10. Cserkeszőlő 148 615

Legnépszerűbb termálfürdős települések a belföldi vendégforgalom alapján – 2017 (vendégéjszakák száma)

1. Hajdúszoboszló 628 109
2. Hévíz 432 995
3. Zalakaros 419 941
4. Gyula 333 352
5. Bükfürdő 289 249
6. Visegrád 225 012
7. Sárvár 192 980
8. Egerszalók 180 454
9. Cserkeszőlő 135 509
10. Harkány 128 384

Legnépszerűbb termálfürdős települések a külföldi vendégforgalom alapján – 2017 (vendégéjszakák száma)

1. Hévíz 697 162
2. Bükfürdő 452 269
3. Hajdúszoboszló 348 369
4. Sárvár 291 162
5. Zalakaros 133 737
6. Mosonmagyaróvár 86 219
7. Hegykő 81 572
8. Harkány 55 504
9. Lenti 49 317
10. Gyula 47 006

Forrás: KSH / Termál Online gyűjtés