• A fővárosi önkormányzat szeretné megvásárolni az évekkel ezelőtt felújított, de azóta is zárva tartó Rác fürdőt.

  • Lassan talán már rendeződik az ingatlan sorsa.

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán fogja tárgyalni azt az előterjesztést, amelyben a Rác fürdő és a hozzá kapcsolódó hotelépület felszámolási eljárásban történő megszerzésére tesznek javaslatot.

A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyezett előterjesztésben emlékeztetnek arra, hogy a főváros 2015. június 23-án döntött a Rác fürdő és hotel projekt ellehetetlenülése következtében a Rác Nosztalgia Kft.-vel, és a Rác Beruházó Kft.-vel szembeni felszámolási eljárás megindításáról.

A kormány a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezése alapján mindkét társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetté nyilvánította, és a Fővárosi Törvényszék elrendelte az adós társaságok felszámolását. Az eljárás során a törvényi határidőben megtörtént valamennyi, a fővárosi önkormányzat érdekkörébe tartozó hitelezői igénybejelentés.

A javaslatban kiemelték: a fővárosi önkormányzatnak továbbra is célja, egyben kötelezettsége – a tulajdonában álló társaságok útján – a felszámolási eljárás során az engedményezéssel megszerzett követelés érvényesítése, a Rác fürdő és hotel mielőbbi megnyitását elősegítő döntések meghozatala.

Rác fürdő“Ha ez a cél a követelés felhasználásával a felépítményeken való tulajdonjog megszerzésével érhető el, úgy szükséges, a döntési javaslatok előkészítése annak érdekében, hogy a felszámolás során a fővárosi önkormányzat érdemi ajánlatot tudjon tenni” – írták.

Mint kifejtették, a főváros úgy tudja megszerezni a Rác fürdő és a hotel felépítményét, ha a felszámoló által indított pályázaton ajánlatot tesz közvetve vagy közvetlenül annak megvásárlására. A javaslat szerint várható, hogy a felszámoló a közeljövőben megkezdi az ingatlanok értékesítését, ezért – mint írták – a fővárosi önkormányzatnak meg kell vizsgálnia és döntésre elő kell készítenie a létesítmények mielőbbi megnyitása érdekében a szükséges lépéseket, elsődlegesen a felépítmények tulajdonjogának megszerzése útján.

(MTI)