Az otthonunkban töltött hosszú téli napokon könnyen érezhetjük, hogy nem tudunk relaxálódni és kikapcsolódni. Ugyanaz a tér áll rendelkezésünkre a munkára, a szeretteinkkel való együtt töltött időre és a pihenésre is, és ez sok esetben mehet az utóbbi kárára.

A wellness élmény Mekkájára, a termálfürdők megnyitására minden bizonnyal várnunk kell, így ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy megtaláljuk, miként lazíthatunk a négy fal között. Az online tér számos lehetőséget nyújt, hogy egészségesek és boldogok maradjunk anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Összeszedtük, hogy miként aknázhatjuk ki az Internet adta lehetőségeket, és használhatjuk ki az időnket a nyugtató hatású elmélyedésre, kreativitásra vagy szórakozásra.

Elmélkedés magyar fejlesztésben

A meditációnak több évezredes történelme van, és bár pontosan a kutatók sem tudják megmondani a gyakorlat kezdetét, bizonyított, hogy az időszámítás előtti 1-2 évezred között már meditáltak elődjeink. Bár a kezdetekben a keleti kultúrákban gyakorolták, a meditáció a 19. századtól a nyugati világban is egyre elterjedtebbé vált. Ma számtalan kutatás célpontja világszerte és hazánkban is meditálás hatása.

Az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karának kutatóinak nyáron megjelent tanulmányában metanalízissel bizonyították, hogy a meditáció csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a vérben és a nyálban, így csökkenti a stressz szintünket is. A technológia fejlődésével számos applikáció segít az elmélyedésben. A Just Like Buddha magyar fejlesztésű app közel nyolcvan darab meditációt kínál a relaxálni vágyóknak, és nem kell hozzá angol nyelvtudás sem. Az applikáció nem titkolt célja, hogy többek között önmagunkat is jobban megismerjük és megértsük a használatával.

relaxálásÖnfejlesztés kreatívan

“A kreativitás: mágia. Nem szabad alaposabban kutatni.” Fogalmazott az amerikai drámaíró, Adwerd Albee. A kreativitásnak mégis számos bizonyított pozitív hatása van. A kreatív hobbik például nagyszerű stresszoldók. A kézműves tevékenységek és a velük járó koncentrált figyelem segítenek az izmaid ellazításában, a helyes légzés kialakításában, sőt akár fájdalomcsillapító hatásai is lehetnek. Az interneten elérhető webshopokban házhoz rendelhetünk minden fontos kellékanyagot, legyen szó gyöngyökről, festékről vagy vászonról. Készíthetünk otthon akár ékszert, festhetünk üveget, önthetünk gyertyát. Az sem jelenthet problémát, ha nem ismerünk elég kreatív technikát. Az online kurzusok elterjedésével számos oktatóvideó áll rendelkezésünkre a kreatív önfejlesztésre.

festményJátékidő!

Miután relaxáltunk és belevágtunk régi vagy új hobbik elsajátításába, jöhet a szórakozás ideje. Az online térben elérhető kaszinók is vonzó lehetőséget nyújtanak az otthoni kikapcsolódásra. Az egykor félkarú rablónak is nevezett nyerőgépek szabályai könnyen megérhetők, így bonyolultabb stratégiák elsajátítása nélkül lehet részünk szórakoztató élményekben. Az olyan klasszikusok, mint a Dallas vagy a gyümölcsös mellett számos új fejlesztésű nyerőgépes játékok online is elérhetők, így segíthetjük közérzetünk javítását a lakóhelyünk elhagyása nélkül. Számos tanulmány bizonyította, hogy a videójátékok javítják a koncentrációs képességünket, valamint fejlesztik a rövidtávú memóriát. Így a relaxálás és a kikapcsolódás mellett fejleszthetjük mentális képességeinket is.

Az elmúlt évtizedek talán leghosszabbnak tűnő téli hónapjai nagy kihívás elé állítanak, hogy megtartsuk testi és szellemi egészségünket. Az Internet nyújtotta opciók szinte kimeríthetetlen tárháza azonban bizonyítja, hogy az otthon töltött időben is megláthatjuk a lehetőséget a fejlődésre. A megfelelő eszközök rendelkezésünkre állnak az online térben is, így a négy fal között is gyakorolhatjuk a feltöltődést, az elcsendesedést és a kikapcsolódást.