• A Hévízi-lefolyón most hétvégén kezdetét veszi a vízitúraszezon.

  • Szervezett csoportokban, kajakkal, vagy kenuval járható be a termálvizes csatorna.

Nagyon jó és hangulatos szabadidős programmal várják a vendégeket Hévízen, ugyanis elkezdődik a vízitúraszezon. A Hévízi-tó felesleges vízmennyiségét elvezető csatorna nagy része – a zsiliptől kezdve Fenékpusztáig – ugyanis a holtszezonban kajakkal, kenuval is bejárható.

A termálvíznek köszönhetően a patak vize télen sem fagy be, a víz sodrása enyhe, így gyerekektől (5-6 éves kortól) kezdve az idősebbekig minden korosztálynak ajánlható a túra. Azt ugyanakkor fontos tudni, hogy nem lehet csak úgy nekiindulni a pataknak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szigorú szabályokat hozott ezzel kapcsolatban.

Eleve az is egy lényeges szabály, hogy az élővilág megóvása érdekében nem egész évben, hanem csak november eleje és március közepe között van lehetőség a túrákra. Ezen felül szakképzett túravezetőkkel járható csak be az útvonal, limitált a napi résztvevők száma és a csoportoknak legkésőbb délig útnak kell indulni. Ez utóbbi azért is fontos, hogy napnyugtáig mindenképpen Fenékpusztára érjenek. Maga a táv egyébként egy nagyon kényelmes tempóban, 3 óra alatt bőven teljesíthető.

A 2020/2021-es vízitúraszezon kapcsán érdemes tudni, hogy bár csak november első napjától indul a kajakozás, kenuzás, de idén az első csoportok már október 31-én, szombaton vízre kelhetnek. Az előre meghirdetett túrák hétvégén indulnak, de elegendő számú jelentkező esetén lehetőség van hétköznapi időpontok foglalására. Ez alól azonban idén a november kivételt jelent, ugyanis a hétfőtől péntekig a tómederből a nem őshonos növények eltávolítása zajlik, emiatt hétköznapi túrákra majd csak december 4-től kezdődően lesz lehetőség.

Hévízi vízitúrákat többen is szerveznek, de nem mindegyikük indít csoportokat a teljes szezonban. A hozzájuk kapcsolódó linkeket lejjebb görgetve találják.

A részvételi díj mindegyiknél tartalmazza a kajakok, kenuk használatát, a szakképzett túravezetést, valamint a transzfert. Utóbbira két megoldást kínálnak. Azt egyik az, hogy indulás előtt egy-egy személy leviszi az autóját Fenékpusztára, majd őket kisbusszal visszaviszik Hévízre, az induláshoz. A másik megoldás szerint az autók Hévízen maradnak és a célba érkezést követően, Fenékpusztáról viszik el a sofőröket az autóikhoz.

Az árak hasonlóak, fejenként 5-6000 forint a részvételi díj, a nemzeti parkba szóló belépő ára pedig további 1000 forint.

Hévíz kenutúra termálpatakTúraszervezők honlapjai:

Vidra Vízitúra

Vizitúra.hu

Euro Vízitúra

Indián Vízitúra