• A fürdőgyógyászati kezelések alapesetben védettségi igazolvány nélkül is igénybe vehetők.

  • A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint azonban a gyógyvizes medencefürdő nevű kezelés esetén nem kerülhető meg a közfürdők látogatására vonatkozó általános szabály.

Ahogy korábban írtuk, a május elsejei nyitás egyik kedvező hozadéka volt, hogy bővült az igénybe vehető fürdőgyógyászati ellátások köre. Tavaly november óta ugyanis bár a gyógyfürdők működtethették a gyógyászati részlegüket, viszont a kezelések közül a gyógyvizes medencefürdő tiltólistára került. Márpedig az egészségbiztosító által támogatott fürdőkezelések között mindig is ez volt a legnépszerűbb, hiszen a gyakorlatban egy kedvezményes árú fürdőbelépőt jelentett.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint a fürdőgyógyászati kezelések igénybevételéhez nem szükséges védettségi igazolvány. Ezek a kúrák ugyanis orvosi rehabilitációs kezelésnek számítanak. Azonban itt elvileg kínálkozott egy kiskapu, hiszen a gyógyvizes medencefürdő is a gyógykezelések közé tartozik. Tehát adott esetben előfordulhatna az, hogy ugyanazt a gyógymedencét – gyógyászati céllal – valaki védettségi igazolvány nélkül használja, egy másik – nem gyógykezelésre érkező – vendég pedig védettségi igazolvánnyal, hisz másként be sem engednék a fürdőbe. Megkérdeztük az NNK-t erről a helyzetről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszát szó szerint közöljük: „Amennyiben az érintett beteg gyógyvizes kezelésre kap beutalót, akkor gyógyvizes kádfürdő formájában szükséges számára a gyógyászati szolgáltatást biztosítani. Ha a gyógyvizes medencéket szeretné igénybe venni a fürdő területén, mint bármely fürdőszolgáltatást igénybe vevő személy, akkor védettségi igazolvánnyal is rendelkeznie kell.”

Magyarán a fürdőgyógyászati kezelések igénybevételéhez fő szabály szerint nem szükséges védettségi igazolvány. Azonban a gyógyvizes medencefürdő mégis csak kivétel – egyébként érthető módon. Aki ragaszkodik a medencefürdőzéses lehetőséghez, annak rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal is. Máskülönben be kell érnie a gyógyvizes kádfürdővel, bár erre a kezelési módra az elmúlt hónapokban is lehetőség volt néhány gyógyfürdőben.

gyógyvizes medenceA jelenleg érvényes általános szabály szerint a közfürdők, uszodák csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogathatók. 18 év felett a kártya bemutatása minden esetben szükséges. 18 év alattiak – felnőtt kíséretében – védettségi igazolvány nélkül is látogathatják a fürdőket.