• Május elsejétől újra megnyithatnak a fürdők, uszodák a nagyközönség számára.

  • A gyógyászati kezeléseket igénybe vevők számára jó hír, hogy ezzel párhuzamosan már a gyógyvizes medencék is használhatók.

  • Az NNK tájékoztatása szerint a támogatott fürdőgyógyászati kezelések igénybevételéhez nincs szükség védettségi igazolványra.

Az elmúlt közel fél évben sokak számára azért is jelentett nagy szomorúságot a gyógyfürdők zárvatartása, mert így a különféle egészségügyi problémáikat sem tudták kúrálni. Volt ugyan egy kiskapu, hiszen a fürdőkezelések folytatódhattak, de egyrészt viszonylag kevés fürdőgyógyászat maradt nyitva, másrészt – sokak kedvence – a gyógyvizes medencefürdő ez alól kivételt jelentett.

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) arról, hogy a fürdőkre is vonatkozó, május elsejétől életbe lépett lazítás hozott-e változást ezen a téren? A rövid válasz az, hogy igen, azaz már használhatók a gyógyvizes medencék – a fürdőkezelésekhez kapcsolódóan is. A másik lényeges kérdés az volt, hogy a fürdőgyógyászati kezeléseknél szükséges-e védettségi igazolvány bemutatása? A lentiekből ez is kiderül.

A gyógyvizes medencefürdős szolgáltatásokkal kapcsolatban a következő választ kaptuk az NNK-től, amit szó szerint idézünk: „4 millió beoltott után szombaton megnyitották a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhattak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, muzeális intézménynek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szálláshelyek, az éttermek belső helyiségei is. A közfürdők megnyitásával valamennyi szolgáltatásuk, így a gyógyvizes medencék használatára is lehetőség nyílik.”

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban pedig a következő tájékoztatást adta a Nemzeti Népegészségügyi Központ: „Jelenleg Magyarországon a járóbeteg szakellátások védettségi igazolvány nélkül is igénybe vehetők. Fentiekre tekintettel a gyógyászati szolgáltatásokat nyújtó közfürdőkben, továbbá a természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet 10. § (1) bekezdése alapján gyógyfürdő megnevezés használatára engedéllyel rendelkező gyógyfürdőkben az orvosi rehabilitáció céljából, társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati szolgáltatások és fizikoterápia körébe tartozó ellátások a betegek számára védettségi igazolvány nélkül is igénybe vehetők (mint egészségügyi ellátás), amennyiben az egészségügyi szolgáltatást nyújtására érvényes működési engedéllyel rendelkezik a fürdő.”

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a gyógyvizes medencefürdő szolgáltatást védettségi igazolvány nélkül is igénybe lehet venni. Ennek okáról itt olvashat.

Azt ugyanakkor kihangsúlyozza az NNK, hogy a gyógyászati szolgáltatások biztosítása során a fertőzés terjedésének megakadályozását szolgáló megelőző járványügyi szabályokat a legszigorúbban be kell tartani. Az egészségügyi szolgáltatást nyújtó részlegeken kötelező orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.