• A krónikus derékfájdalmakkal rengetegen küszködnek, de szerencsére több kutatás is azt mutatja, hogy a gyógyvizes, sőt akár a szimpla termálvizes kezelések is igen hatékonyak lehetnek.

  • Egy török kutatás szintén ezt az eredményt támasztotta alá.

Néhány évvel ezelőtt az Isztambuli Egyetemen arra keresték választ, hogy milyen nem gyógyszeres kezelési lehetőségek alkalmazhatók a krónikus derékfájdalom esetén. Ennek keretében tesztelték a termálvizes fürdőzés hatását olyan résztvevőkkel, akik több mint hat hónapja szenvedtek derékfájdalomtól, és a fájdalom szintje elérte azt a szintet, hogy szakorvoshoz kellett fordulniuk.

A derékfájdalommal küzdő betegeket két csoportba osztották. Az egyik csoport termálvizes fürdőzésen vett részt, míg a másik csoport termálvizes fürdőzés mellett csoportos gyógytornára is járt. A későbbi ellenőrző vizsgálatok mindkét csoportnál jelentős fájdalomcsökkenést mutattak ki. Érdekes módon a termálvizes fürdőzésen és a termálvizes fürdőzésen kívül gyógytornán is részt vevő csoportoknál a javulás azonos mértékű volt. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a termálvíznek kifejezetten kedvező hatása lehet ennél a betegségnél.

A krónikus derékfájdalom egy viszonylag gyakori egészségügyi probléma, amely egyaránt érintheti azokat, akik szellemi vagy fizikai munkát végeznek. Ennek az az oka, hogy a probléma gyökerei között megtalálható az ülőmunka és a túlzott fizikai megerőltetés is. A krónikus derékfájdalom tünetei lehetnek enyhébbek és ritkábban visszatérők, de sok esetben állandósulnak és komolyan rontják az életminőséget.

Kiemelendő, hogy nem szűnő fájdalomnál elengedhetetlen az orvosi vizsgálat. A szakorvos dönti el, hogy a betegség súlyosságától függően ajánlatos-e a meleg vízben való fürdés vagy más fürdőgyógyászati kezelések igénybevétele. Amennyiben ezek szóba jöhetnek, akkor viszont érdemes élni velük, mivel az említett török kutatáson felül is több vizsgálat már alátámasztotta a meleg vizes fürdőzés kedvező hatását ennél a betegségkörnél.

termálmedence a Bihar Termálligetben

Egy korábbi hazai kutatásban – amely krónikus derékfájdalommal küzdő betegekkel foglalkozott – a páciensek egy csoportja kénes vizes kezelést kapott, míg a másik csoport sima csapvizes kúrán vett részt. Az előbbi csoportba tartozó betegeknek a kezelés következtében jelentős mértékben enyhültek a derékfájdalmaik.

Egy másik kutatásban, amelyet a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végeztek, kifejezetten azt vizsgálták, hogy milyen hatása van a súlyfürdőnek a krónikus nyaki- és derékfájdalomra. Az egyik csoport résztvevői súlyfürdős kezelést kaptak gyógyvízben, amit gyógytornával és iontoforézissel egészítettek ki. A másik csoportnál csak gyógytorna és iontoforézis alkalmazására került sor. Az első csoport tagjainál a nyaki- és derékfájdalmak szignifikánsan és hosszú távon csökkentek.

Illusztráció: gyógyvizes medence a berettyóújfalui Bihar Termálliget fürdőben.

Itt olvashat a gyógyvizes fürdőzés általános javallatairól és ellenjavallatairól.