• A gyógyvizes fürdőzés és a vízi torna kedvezően befolyásolhatja a csontsűrűséget?

  • Lehet, hogy segítenek csökkenteni az időskori csonttömegvesztést?

  • Ezzel a témával foglalkozott egy nemzetközi orvosi tanulmány.

Az idősebbek általában kevesebbet mozognak és sajnos a fizikai aktivitás hiánya növeli a sérülések és csonttörések kockázatát. Az alacsonyabb mozgásszint pedig negatív hatással lehet a csonttömegre is, ami csontritkuláshoz vezethet. Azonban a csonttömegvesztést késleltetheti a gyógyvizes fürdőzés és vízben végzett mozgás. A vízben végzett torna könnyebben elvégezhető a szárazföldi mozgáshoz képest és csekély a sérülés kockázata. Ráadásul a gyógyvizeknek önmagukban is pozitív hatásuk lehet a csontanyagcserére.

A kínai Zhejiang Egyetem kutatói egy metaanalízist végeztek ebben a témában, ami azt jelentette, hogy nem új kutatásba fogtak, hanem összegyűjtötték és elemezték a meglévő orvosi felmérések eredményeit. A tanulmányukban hét korábbi kutatás eredményeit elemezték. Ezek közül három a balneoterápia, míg négy a vízben végzett mozgás hatását vizsgálta a csontsűrűségre. A kutatások Brazíliából, Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Ukrajnából és Törökországból származtak, és összesen 467 résztvevő adatain alapultak.

A gyógyvizes kutatások során a radonos és a kénes vizek hatását vizsgálták, mindkettő pozitív hatást gyakorolt a csontanyagcsere alakulására. Azonban a kénes vizek kiemelkedően hatékonynak bizonyultak, valószínűleg azért, mert a kén könnyen felszívódik a bőrön keresztül, valamint belélegezve is. Szintén pozitív eredményeket hoztak a különböző kezelési módszerek variációi, például amikor a radonos és kénes fürdőket túrázással kombinálták.

Azok a kutatások, amelyek a vízi testmozgás és vízi torna hatását vizsgálták, több paraméter alapján javulást mutattak a csonttömeg megtartásában. Ugyanakkor az eredmények ellentmondásosak voltak abban a tekintetben, hogy a vízben végzett gyakorlatok tartósan növelik-e a csonttömeget. Fontos megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló vizsgálatok nagyon eltérőek voltak egymástól, például a vízmélység és a vízi gyakorlatok jellege terén is jelentős különbségek mutatkoztak.

strandmedence a Zsóry Gyógyfürdőben

Végül is a metaanalízist végző kutatók megerősítették az előzetes hipotéziseiket. Tehát azt találták, hogy mind a balneoterápia, mind a vízben végzett mozgás kedvező hatással van az időskori csontanyagcserére. Különösen hatékonynak bizonyulnak, amikor a víz alatti kezeléseket és a vízi tornát kombinálták. Az előnyök közé tartozik, hogy ezek a módszerek biztonságosak és ellentétben a gyógyszeres kezelésekkel, nincsenek mellékhatásaik.

Ugyanakkor rámutattak arra, hogy a jelenleg elérhető vizsgálatoknak vannak hiányosságai is. Például, erősen túlsúlyozottak voltak bennük a nők, nem tisztázott, hogy a résztvevők milyen társbetegségekben szenvedtek és néhány esetben hiányos volt az utánkövetés. Ezért azt javasolták, hogy ezen a területen egységes kritériumok szerint, nagyobb résztvevőszámmal és hosszabb követési időszakkal végzett orvosi kutatásokat is végezzenek a jövőben.

Illusztráció: a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Itt olvashat a gyógyvizes fürdőzés általános javallatairól és ellenjavallatairól.