A legtöbb hazai gyógyfürdő vize alkalmas a reumatikus panaszok kezelésére. Különösen a kénes gyógyvizek lehetnek ennél a betegségnél nagyon hatékonyak, hiszen az ízületi porc egyik fontos összetevője a kén. Márpedig a tapasztalatok szerint a mozgásszervi betegségek esetén kimutathatóan csökken a porcok kéntartalma, ami azért probléma, mert a kéntartalmú vegyületek gátolják a porcot bontó enzimek működését.

reuma

Viszont vannak olyan esetek, amikor a reumás betegeknek kifejezetten kerülniük kell(ene) a gyógyfürdőzést, akár kénes a vize, akár nem. Amikor a reumás ízületek kifejezetten gyulladttá válnak, akkor a meleg víz nem, hogy segítene, hanem sokszor ront is a beteg állapotán.

Az aktív gyulladást jelzi az erős fájdalom, a duzzanat, a bőrvörösség. A gyulladásos tájékok felett a bőr általában érezhetően melegebb ilyen esetben. Erre főleg azoknak érdemes figyelniük, akik nem OEP-támogatással, szakorvosi vizsgálat után kezdenek fürdőkúrába – hiszen olyankor kiderül ez a probléma – hanem mindenféle orvosi vizsgálat nélkül kúrálják magukat valamelyik gyógyfürdőben.

Arról, hogy még milyen esetekben ajánlott kerülni a gyógyfürdőket, ide kattintva olvashat bővebben.