A domináns kémiai összetevő alapján szokták csoportosítani a gyógyvizeket. Az egyes kategóriákon belül azonban sokszor jelentősek az átfedések.

Pápai Gyógyfürdő (fotó)A gyógyvizek összetétele attól függ, hogy a keletkezésük során, a föld mélyén milyen kőzetek ásványi anyagait mosták ki. A kioldott anyagok miatt a vizeknek általában lesz egy úgynevezett domináns kémiai összetevőjük. Ez alapján többféle kategóriába oszthatók a gyógyvizek: egyszerű hévíz, szénsavas, sós, kalcium-, magnézium-hidrogén-karbonátos (alkalikus), kénes, vasas, jódos, brómos és radioaktív vizek is léteznek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vizek a domináns elemen kívül egyéb anyagot nem tartalmaznának, ezek a kategóriák általában keverednek. Olyannyira, hogy időnként bajos is egyetlen kategóriába besorolni az adott gyógyvizet. Csak egy kiragadott példával élve, az Igali Gyógyfürdő vize például alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos, de a jelentős jód-ion tartalma miatta  jódos vizek csoportjába is besorolható. Sőt még a brómtartalma is viszonylag jelentős. Többek között ennek is köszönhető, hogy az egyes gyógyvizek nem csupán egyetlen betegség, hanem többféle panasz kezelésére is alkalmasak.

Sőt, nem minden az ásványianyag-tartalom, hiszen a vizsgálatok szerint az úgynevezett egyszerű hévizek között is vannak olyanok, amelyek alkalmasak bizonyos betegségek kezelésére. Pedig az ebbe a csoportba tartozó vizek ásványianyag-tartalma nagyon alacsony (1 literben kevesebb mint 1 gramm). Egyszerű hévíz található például Miskolctapolcán, Esztergomban és Sikondán.

A lenti – messze nem teljes körű – felsorolásból is látszik, hogy sokszor átfedés van ásványianyag-tartalom szempontjából az egyes fürdők vize között.

Enyhén radioaktív vizű fürdők: Eger, Hévíz, Miskolctapolca, Budapesten: Gellért, Rác, Rudas.

Jódos vizű fürdők: Cserkeszőlő, Debrecen, Hajdúszoboszló, Parád.

Konyhasós vizű fürdők: Cserkeszőlő, Orosháza-Gyopárosfürdő, Kiskunmajsa.

Kalcium-, magnézium-hidrogén-karbonátos vizű fürdők: Balf, Bükkszék, Gyula, Makó, Parád.

Kénes vizű fürdők: Balf, Eger, Hévíz, Harkány, Parád, Budapest: Lukács, Rác, Rudas.