Rövidre zárva a címben feltett kérdést: a gyógyvíz önmagában biztosan nem jelent megoldást az úgynevezett Bechterew-kórra. Viszont a betegség kezelésében, a tünetek enyhítésében lehet szerepe. De mi is az a Bechterew-kór? A gerinc- és a keresztcsonti ízületek gyulladásos betegsége, amely megfelelő kezelés nélkül a mozgás jelentős korlátozottságához is vezethet. Tünetei közé tartozik a keresztcsonttáji- és hátfájás, amelyek főleg fekvéskor erősödnek fel. A megszűnő, majd újra kialakuló ízületi fájdalom. Olykor a betegek szűknek érzik a mellkasukat légvételkor, köhögéskor vagy tüsszentéskor. A betegség előjele lehet a szivárványhártya-gyulladás. Sok betegnél a hátfájást megelőzi a térdízületek és a sarkok fájdalma.

Hátfájás Bechterew

A Bechterew gyakoribb férfiaknál, és sok esetben a 20. és a 30. életév között kezdődik. A betegek kezelése alapvetően gyógyszerekkel történik, azonban a tapasztalatok szerint jó hatásúak lehetnek a gyógytornák és a különféle fizioterápiás kezelések is.

A magas sótartalmú vizekben történő fürdés azért lehet kedvező a betegség tüneteire, mert a nátrium-kloridnak gyulladáscsökkentő hatása van. Fürdőkezelésként ezért általában a betegeknek gyógyvizes fürdőt, valamint gyógymasszázst írnak fel az orvosok. A tapasztalatok szerint azonban a gyógykúrák hatásosságát jelentősen megnöveli a gyógyvízben végzett torna. A Bechterew-kóros betegeknek figyelembe kell venniük azt is, hogy az ízületek heveny gyulladása esetén kifejezetten ellenjavallt a fürdőkúra.

A Bechterew és a fürdőkezelések kapcsolatáról további információkat talál ide kattintva.

A teljesség igénye nélkül a következő termálfürdők vize hatásos lehet a Bechterew-kór kiegészítő kezelésére:

Bükfürdői Termálfürdő

Csornai Termálfürdő

– Dagály Fürdő (Budapest)

Debreceni Termálfürdő

Hévízi Tófürdő

Kehida Termál (Kehidakustány)

Miskolctapolcai Barlangfürdő

– Nagyatádi Gyógyfürdő

Vulkánfürdő (Celldömölk)

Zalakarosi Termálfürdő