Hogyan lehet igénybe venni a Harkányi Gyógyfürdőben az OEP által támogatott gyógykezeléseket? Leggyakrabban milyen panaszokkal érkeznek a betegek Harkányba? Melyek a legnépszerűbb gyógykezelések? Mit kell tudni a gyógyvizes ivókúráról? Ezekre válaszol dr. Toronyi Adrienne, a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus főorvosa.

Harkány Gyógyfürdő (fotó)– Amennyiben valaki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott gyógyászati kezelést szeretne igénybe venni a Harkányi Gyógyfürdőben, annak mi a teendője? Érdemes már szakorvosi beutalóval érkezni, vagy megoldható a kezelésekre való jelentkezés a helyi rendelésen is?

– Az OEP által támogatott kezelések igénybevétele kétféleképpen lehetséges. Ki lehet íratni a kezeléseket a területileg illetékes reumatológiai szakrendelésen, és a kapott kezelőlapokkal jelentkezni kezelésre. A másik lehetőség, hogy jelentkezik a beteg a rendelőben és orvosi vizsgálat után kiírjuk a kezeléseket. Ebben az esetben TAJ kártya és lakcím kártya szükséges, előzetes időpont egyeztetés nincs, érkezéskor kell sorszámot húzni. A rendelési idő munkanapokon 9-től 15 óráig tart, 14:30-ig lehet vizsgálatra jelentkezni.

– Leggyakrabban milyen betegségekkel, panaszokkal érkeznek a gyógyfürdőbe a vendégek?

– Legtöbben mozgásszervi panaszokkal érkeznek, de sok a bőrgyógyászati panasszal érkező, vendég is, mivel a gyógyvíz pikkelysömör kezelésére is jó hatású.

– Melyek a legnépszerűbb gyógykezeléseik?

– Legnépszerűbb a gyógymasszázs, és a komplex kezelés. Komplex kezelés esetén a gyógyfürdő kezelés mellé felírható maximum 3 kezelés közül az egyik vagy elektroterápia vagy gyógytorna.

– A harkányi gyógyvíz ivókúrához is használható. Ezt is szakorvos írhatja elő, vagy bárki szabadon kipróbálhatja? Mi az, amit ajánlatos figyelembe venni a gyógyvizet fogyasztóknak?

– Az ivókúrához nem kell szakorvosi vizsgálat vagy javaslat. A szokásos ajánlott adag naponta háromszor 1-2 dl éhgyomorra. Az emésztésre gyakorolt kedvező hatása miatt elsősorban gyomor-bélrendszeri panaszok esetén ajánlott. Rosszindulatú daganat esetén, heveny gyulladásos állapotokban nem javasolt.

Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő