A szénsavas vizeket többnyire üdítők, ásványvizek formájában fogyasszuk, azt talán kevesen tudják, hogy külsőleg és gyógyászati célokra is alkalmasak. Legjobb példa erre a Balatonfüredi Szívkórház, ahol a rehabilitációhoz használják a helyi forrás szénsavas vizét. A „szénsavas kádfürdő” nevet viselő gyógykezelés ugyanakkor nem csak Füreden, hanem az ország számos gyógyfürdőjében elérhető kezelési mód, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is támogat.

Hogyan hat a magas széndioxid tartalmú víz külsőleg? A vízben lévő szénsavbuborékok hatására a bőrben lévő hajszálerek kitágulnak, emiatt melegebbnek érezni az ilyen vizeket a valóságosnál (a kezeléseket nem is végzik túl meleg vízzel, általában a 30-32 Celsius-fok is kellemesnek hat). Mindennek hatására a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a légzés mélyül, a keringés javul, összességében a kezelés javítja a szív teherbíró képességét.

szénsav

A fentiekből következik, hogy elsősorban keringési zavarok, érszűkületek kezelésére alkalmazzák. Ezen felül segíti az infarktus utáni rehabilitációt. Kifejezetten kellemes a szénsavas fürdőben való tartózkodás, ezért a nyugtató hatása révén kedvezően hat a vegetatív idegrendszer panaszaira, sőt az „egyszerű” kimerültségre is megoldást jelenthet. Ráadásul csontritkulás és mozgásszervi problémák esetén is kimutatták a kedvező hatását.

Ahogy írtuk, szakorvosi javaslat alapján OEP-támogatással is igénybe vehető a szénsavas kádfürdő. Az ilyen esetben fizetendő önrész gyógyfürdőnként eltérő, de általában 300-600 forint körül van egy kezelés.