• Az országos tisztifőorvos fontosnak tartja, hogy a fürdőgyógyászati kezelések nagy részét továbbra is biztosíthatják a fürdők.

  • Ugyanakkor nagyon lényeges a higiéniai szabályok betartása a kezelések során.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos egész hosszan beszélt a gyógyfürdők egy részében továbbra is elérhető fürdőgyógyászati kezelésekről, valamint az ezekkel kapcsolatos szabályokról.

Dr. Müller Cecília elmondta, hogy bár a közfürdők látogatása tilos, de a gyógyfürdőkben a vízgyógyászati, balneoterápiás szolgáltatások nagy része továbbra is elérhető. “Tehát aki krónikus mozgásszervi, vagy más egyéb betegsége miatt ezekre szorul, illetve éppen egy kúrán vesz részt, az továbbra is folytathatja a kezelést. A gyógymedencéken kívül számos olyan lehetőség adott, aminek a használata jelenleg is biztosított és a megfelelő higiénés feltételek betartásával lehetséges” – mondta a tisztifőorvos.

Példaként megemlítette az iszappakolást, a súlyfürdőt, a szénsavas kádfürdőt. “Tehát olyan kezelések folytathatók, amelyek személyenként, egyenként vehetők igénybe. A kezelések között megtörténik a fertőtlenítő takarítás, így nem veszélyeztetik a betegek egymást abban az esetben sem, ha esetleg valamelyiküknél lappangási fázisban lenne a betegség” – említette dr. Müller Cecília.

Arra külön is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak most a járvány idején, hanem mindig rendkívül fontos a személyi higiéné betartása a fürdőgyógyászati kezeléseknél. “Például egy tangentoros kezelés igénybevételénél előzetes zuhanyzás szükséges. A súlyfürdő esetében, ha úgy vannak elhelyezve a függesztékek, hogy nincs másfél méter távolság a páciensek között, akkor értelemszerűen egy-egy hely kimarad és így biztonsággal tudják ezeket a szolgáltatásokat nyújtani” – tette hozzá a tisztifőorvos.

Elmondta, hogy a maszk viselése, – tekintettel arra, hogy egészségügyi ellátóhelyről beszélünk – a személyzet és a betegek számára egyaránt kötelező. “Próbálunk minden lehetséges kezelést továbbra is fenntartani éppen annak érdekében, hogy karban tudjuk tartani ezeket a betegségeket, amelyek jellemzően mozgásszervi eredetűek” – mondta, majd kitért arra is, hogy a 18 év alattiak gyógyúszása is folytatható, de meghatározták a medencének egyidejű terhelését.

tangentor kezelés“Mindezekkel kapcsolatban információkat küldtünk azoknak az egészségügyi szolgáltatóknak, akik fürdőgyógyászati tevékenységet folytatnak, úgyhogy pontosan meghatározhatják, hogy mely kezeléseket milyen módon lehet igénybe venni. Egy nagyobb odafigyelés mentén ezek továbbra is biztonsággal működhetnek” – zárta mondandóját dr. Müller Cecília.