• Akiknek fellobbanásra hajlamos gyulladásos betegségük van, azok inkább a fürdők kevésbé meleg medencéit válasszák.

  • Láz esetén ellenjavallt a gyógyfürdőzés.

Érdemes kettéválasztani a címben feltett kérdést. A kisebb problémát ugyanis a hőemelkedés jelenti. A többnapos fürdőkúrák negyedik-ötödik napja táján sokaknál jelentkezik az úgynevezett fürdőreakció. Ez azt jelenti, hogy az esetlegesen meglévő ízületi fájdalmak picit erősödnek, esetleg ott is fáj, ahol korábban nem, de akár hőemelkedés is jelentkezhet. Amennyiben a tünetek enyhék, akkor semmi problémát nem jelentenek, általában 1-2 nap alatt el is múlnak.

Amennyiben nem múlnak el hamar a fenti panaszok, akkor könnyen lehet, hogy a fürdőfáradtságnak nevezett tünetegyüttessel van dolgunk. Ez akkor jelentkezik, amikor valaki “túltolja” a fürdőzést, azaz a gyógyvizes medencéknél a javasolt tartózkodási időt jelentősen túllépi. Ezt jelezheti a fáradékonyság, az erősödő és múlni nem akaró fájdalom, esetleg enyhébb láz. Egyébként már csak ezért is érdemes betartani az ajánlott fürdési időt.

A láz azért jelent problémát, mert a kialakulásakor ellenjavallt a meleg vizes fürdőzés. A lázas állapot ugyanis már önmagában is megterheli a szervezetet, ráadásul valami olyan problémát jelent, amit kezelni kellene.

Különösen oda kell figyelniük az esetleges belázasodásra azoknak, akiknek fellángolásra hajlamos gyulladásos betegségük van. Ilyen lehet például a reumás ízületi gyulladás, vagy éppen a gyulladásos bélbetegségek. Amennyiben lázasodni kezdenek, akkor abba kell hagyniuk a fürdőkúrát. Könnyen lehet egyébként, hogy a betegség már a fürdőzés megkezdése előtt aktivizálódott, csak akkor azt még nem vette észre a beteg. Az említett betegségek nyugalmi fázisánál is érdemes arra figyelni, hogy ne a legmelegebb gyógyvízzel töltött medencéket válasszák.

A lázas állapotokban akkor is tilos a gyógyfürdőzés, ha nem kapcsolódik valamilyen komolyabb betegséghez. Például a mandulagyulladás mellé társuló láz esetén sem szabad gyógyfürdőbe menni.

lázas gyógyfürdőA címben feltett kérdésre dióhéjban összefoglalva a választ: amennyiben valaki lázasodik a gyógyvizes fürdőzés után, az mindenképpen problémát jelent és ilyenkor ellenjavallt a gyógyfürdő. A hőemelkedés, ha gyorsan múlik, akkor lehet, hogy csak a fürdőreakció jele. Azonban akinek valamilyen gyulladásos betegsége van, annak érdemes komolyan venni a hőemelkedést is és figyelni arra, hogy nem fordul-e át lázba.