• Hajdúszoboszlón túlsúlyos és magas vérnyomásban szenvedő betegeknél vizsgálták, hogy van-e káros hatása a balneoterápiának.

  • Meglepő eredményre jutottak.

Az érelmeszesedés során az artériák belső falán lerakódások alakulnak ki. Ez azért lehet veszélyes, mert a vér nem tud az adott területen akadálytalanul áramlani, ami miatt nő az artériák elzáródásának a veszélye.

Az érelmeszesedés kialakulásában komoly kockázati tényezőnek számít a magas vérnyomás és a kóros elhízás. Mindkét esetben gyakoriak az alapbetegséghez kapcsolódó mozgásszervi szövődmények, ezért sokszor felmerül a balneoterápia, azaz a fürdőgyógyászati kezelések szükségessége.

Olykor azonban az említett betegeket eltiltják orvosaik a fürdőkúrától, mondván, a magas vérnyomás és az elhízás esetén ez ellenjavallt.

Éppen emiatt néhány évvel ezelőtt egy orvosi kutatást végeztek a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben. Ennek során azt vizsgálták, hogy a magas vérnyomásban szenvedő és a túlsúlyos betegek szervezetésre milyen hatást gyakorol a gyógyvizes kúra.

Hungarospa gyógyfürdőA vizsgálatban 84-en vettek részt, közülük 42-en részesültek fürdőkezelésben (22-en túlsúlyosak voltak, 20 embernek magas vérnyomása volt). A kezelés során 15 alkalommal, napi 30 perces gyógyvizes fürdőt vettek. A másik csoporthoz tartozók pedig semmilyen kezelést nem kaptak. A vizsgálatokat megelőzően, majd 5 és 15 hét múlva mindenkitől vért vettek.

Mindennek a konklúziója az volt, hogy a betegek véreredményeiben semmilyen káros eltérést nem találtak a gyógyvizes kúrát követően.

Sőt, egy korábbi vizsgálathoz hasonlóan ennél is azt tapasztalták, hogy a gyógyvizes kezeléseken részt vett betegek vérében csökkent a CRP (C-reaktív protein) szintje. Ennek a megemelkedett értéke utal a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra, valamint előrejelzi a szív- és érrendszeri betegségeknek a fokozott kockázatát. Azaz a fürdőkúrának még az érelmeszesedés megelőzésében is lehet szerepe. Összességében tehát önmagában a túlsúly, illetve a kezelt magas vérnyomás miatt nem kell tiltólistára tenni a balneoterápiás kezeléseket.

Az érszűkület egyébként alattomos betegség, ugyanis az érintettek 80-85 százaléka semmilyen panaszt nem érez egészen addig, amíg az artéria el nem záródik. A szerencse az, hogy az érszűkület megléte egy egyszerű, műszeres vizsgálattal egész jól megállapítható. Ennek során az úgynevezett boka-kar indexet vizsgálják, aminek a normál értéke 1 és 1,3 között mozog. Amennyiben a vizsgálat során az index 0,9 alatti értéket mutat, akkor az mindenképpen kórosnak tekinthető.

A boka-kar index meghatározására több gyógyfürdőben – például Hajdúszoboszlón is – lehetőséget biztosítanak. A rövid és fájdalommentes vizsgálatot különösen javasolt elvégezni a rizikócsoportba tartozóknak: az 50 év feletti túlsúlyos és a magas vérnyomásos betegek mellett a cukorbetegeknek, a dohányosoknak is. 60 év felett pedig az egészségügyi állapottól függetlenül mindenkinek.