• Kínai gyógyászati eljárásokat végeznek majd a celldömölki Vulkánfürdő szomszédságában.

  • A termálfürdő még idén két új medencével bővül.

Hagyományos kínai orvoslást alkalmazó központ és egy hozzá kapcsolódó apartmanpark alapkövét rakták le csütörtökön a Vas megyei Celldömölkön, a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő szomszédságában. „A 600 millió forintos beruházás kínai magántőkéből valósul meg. A kivitelezés ősszel kezdődik és 2019 év végéig készül el” – mondta az ünnepség után az MTI-nek Heinrich Máté, a fejlesztést magyar részről koordináló Nyugat-Magyarországi Innovációs Centrum igazgatója.

A kínai befektetők azt várják, hogy évente tízezer pácienst is kezelhetnek majd a központban, a gyógyturizmus növekedése pedig a szálláshelyek további bővítését teszi majd szükségessé – tette hozzá az igazgató.

Csou Hszin-csan, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa az eseményen elmondta, hogy a kínai turisták érdeklődése nő Magyarország iránt. 2016-ban 160 ezer, 2017-ben már 230 ezer kínai turista érkezett az országba, s az idén várhatóan ez a szám eléri a 300 ezret.

A kereskedelmi tanácsos szerint a növekvő vendégforgalmat és a gazdasági kapcsolatokat is ösztönzi az, hogy Budapest és Peking között közvetlen repülőgépjárat van. Ráadásul további fejlődést hozhat az is, hogy idén közvetlen légi járat indítását tervezik Sanghaj és Budapest között.

Jü Fu-csienYu Fujian, a Hagyományos Kínai Orvosi Szervezetek Közép és Kelet-Európai Szövetségének elnöke kiemelte: a beruházás megvalósulásához nagyban hozzájárult, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon ismerték el törvénybe foglalva a hagyományos kínai orvoslást. A projektismertetőben elhangzott az is, hogy a közeli Ság hegy vulkáni eredetű bazalthegy, magnetikus gyógyhely, amely csakúgy, mint a Vulkánfürdő gyógyvize, a kínai gyógyászatban is fontos eszköz lehet.

Celldömölk termálfürdőCelldömölkön 2005-ben nyitották meg a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt, ahol összesen nyolc medence áll a vendégek rendelkezésére. A fürdő vizének a gyógyhatását 2007-ben igazolták mozgásszervi panaszok, porckopás, derékfájás és a műtétek utáni rehabilitáció esetében.

Hamarosan egy fejlesztés is megvalósul a Vulkánfürdőben, ugyanis még az ősz folyamán két új medencét adnak át, amelyek 30-30 fő befogadására alkalmasak. Az egyik egy töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medence, a másik egy vízforgatásos termálmedence lesz. Előbbit 34-36 Celsius-fokos, utóbbit 36-38 Celsius-fokos vízzel fogják tölteni, s a medencéket élményelemekkel is felszerelik.