• Jól, vagy rosszul tesszük, ha fájó torokkal gyógyfürdőbe megyünk?

  • Hatékony-e ilyenkor a gyógyvíz, vagy a sószoba?

  • Érdemes-e sós vízzel öblögetni?

Kellemetlen kaparó, szúró érzés a torokban – sokak életét keseríti meg a torokfájás, főleg a téli, megfázásos időszakban. Felvetődik ilyenkor kérdésként, hogy miként lehetne még idejekorán megszüntetni a fájdalmat, lehetőleg gyógyszer nélkül.

Ehhez érdemes tudni, hogy a gyógyfürdőkben a medence feletti párás levegőnek is kedvező hatása van, hiszen a vízben lévő különféle összetevők belélegezve, a tüdőn keresztül is bejutnak a szervezetbe. Például az enyhén radonos gyógyvizek (ilyen található Egerben, Hévízen, a budapesti Rudas fürdőben) belélegezve is gyulladáscsökkentő hatásúak.

Kifejezetten a torokfájásra még ennél is hatékonyabbak lehetnek a magas sótartalmú vizek (például ilyen a bükkszéki termálfürdő vize). A belélegzett apró sórészecskék ugyanis megtapadnak a nyálkahártyán, ezáltal csökkentik a torokban lévő gyulladást, duzzanatot.

medence víz torokfájásRáadásul ehhez nem is kell magas sótartalmú vízzel töltött medencét keresnünk. Ugyanerre a logikára épül a sókamrák, sószobák hatékonysága a légzőszervi panaszok esetén. Ritkább, de igen jó megoldás az úgynevezett inhalatórium. Utóbbi annyiban különbözik a sószobáktól, hogy nem száraz sót, hanem 10-15 percig magas sótartalmú vizet porlasztanak a helyiségbe.

Miután sós gyógyvizeket palackozott formában is lehet kapni, ezért az inhalálás házilagosan, tipikusan a fürdőszobában is megoldható. Ilyenkor a sós gyógyvizet egy készülékbe öntik, ami azt gyorsan a levegőbe porlasztja. Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez a megoldás azért igényel némi beruházást, hiszen egy speciális gép is szükséges hozzá. A szimpla ultrahangos párásítókat a magas ásványianyag-tartalmú víz rövid úton tönkreteszi.

torokfájásNem véletlen az sem, hogy torokfájás esetén sokan esküsznek a sós vízzel történő toroköblögetésre. Ehhez 1 teáskanál sót 1 dl vízben oldanak fel és azzal gargarizálnak. Ez egyébként nem pusztán népi hiedelmen alapuló megoldás, torokfájás esetén a sós vizes toroköblögetés hatékonyságát orvosi vizsgálatok is igazolták.

Összességében tehát a torokfájásnál hatékony lehet a sós párás belélegzés, vagy akár a sós vizes öblögetés. Hatásos lehet a gyógyfürdők párás levegője is, pláne, ha radonos, vagy magas sótartalmú a fürdő vize. Viszont azért a fürdő esetében figyelni kell arra, hogy ha lázzal párosul a torokfájás, akkor tilos gyógyfürdőbe menni. Ilyenkor ez egyrészt a saját érdekünk is, hiszen a láz amúgy is megterheli a szervezetet, másrészt a többi fürdőző miatt sem korrekt dolog egy bennünk bujkáló betegséggel fürdőbe menni.