• Hévízen lehetőség van “bentfekvéses” mozgásszervi rehabilitációs kezelésekre társadalombiztosítási támogatással is.

  • Azzal azonban számolni kell, hogy a várólisták nagyon hosszúak.

Komolyabb mozgásszervi megbetegedések esetén igazán jó hatékonysága egy hosszabb időtartamú – legalább két-három hétig tartó – kúrának lehet. Hévízen több intézményben is lehetőség van ilyen bentfekvéses kúrákra. Ez a Szent András Reumakórház, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának Rehabilitációs Intézete és a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Mozgásszervi Rehabilitáció Intézete. A hosszú nevű helyek esetében közös, hogy tb-támogatással is elérhetők a mozgásszervi rehabilitációs kezelések, viszont egyes eseteket leszámítva meglehetősen hosszú várakozással kell számolni.

A kezdeti lépések mindhárom helyen hasonlóak, azaz a szakorvosi beutalót el kell juttatni a kiválasztott intézethez, ahol ezt elbírálják, majd ennek az eredményéről értesítik a beteget.

Az elbírálás során többféle szempontot is figyelembe vesznek a szakorvosok. Ezek közé tartozik a beteg állapota, a betegségének a súlyossága, a hévízi kúra alkalmazhatósága (azaz például nem ellenjavallt-e) és a rehabilitáció által elérhető eredményt is számításba veszik.

Akiket előre vesznek, azok az ortopédiai műtéteken frissen átesett betegek. A Szent András Reumakórházban három hónapon belül, a vasútegészségügyi rehabilitációs intézetben 1-2 hónapon belül fogadják őket. Más esetekben a Reumakórház esetében legalább 1 éves, a vasútegészségügyi rehabilitációs intézetben (ami Szent Kristóf szállodaként is ismert) 1,5 éves várólistát emlegetnek, a honvédségi Rehabilitáció Intézet esetében pedig szimplán “hosszú” várólistát.

Utóbbinál egyébként talán azért is nehezebb általános várakozási időt meghatározni, mert bizonyos szakmák képviselői előnyt élveznek. Közéjük tartoznak a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek dolgozói, valamint a vasutasok. Továbbá a területi ellátásra jogosultak (magyarán a környéken élők), a nyugállományú honvédségi és rendvédelmi dolgozók és vasutasok, valamint előbbiek hozzátartozói.

Hévíz gyógytóA jó hír az, hogy mindegyik intézmény esetében lehetőség van a várakozási idő lerövidítésére. A rossz hír az, hogy ez nincs ingyen. Bizonyos napi díj ellenében mindhárom helyen kínálnak emeltebb szintű ellátást, ez kényelmesebb, szállodai szintű elhelyezést jelent és jóval rövidebb várakozást.

Amennyiben részletesen informálódna az egyes intézményekről, akkor a Reumakórházról itt, a vasútegészségügyi intézetről itt, a honvédségi rehabilitációs intézetről pedig itt talál további információt.