• A melegített csapvízzel és iszappakolással kezelt porckopásos betegek többségének jelentősen csökkent a fájdalma és javult az általános állapota.

  • A pácienseknek egy hozzájuk közeli kórházba kellett ellátogatni 10 alkalommal.

Egy nagyon érdekes kutatást végeztek az Isztambuli Egyetemen, aminek az eredményét még 2018 elején publikálták. Ebbe porckopásos betegeket vontak be, kifejezetten 65 év felettieket. Azon belül is olyanokat kerestek, akik úgynevezett kórházi fürdőkezelésen vettek részt a betegségük miatt

Porckopás esetén a gyógyvízzel végzett kezelések hatékonyságát már több kutatás is igazolta. Ennek a tanulmánynak viszont az volt a különlegessége, hogy egy egyszerűbb, de ezáltal szélesebb kör által elérhető kezelési mód hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták.

A gyógyvizes kezelések ugyanis csak egy adott helyen érhetők el. Akik távol élnek a gyógyfürdőktől, azok csak jelentős költségek és komoly időráfordítás árán férhetnek hozzá a kezelésekhez. Azonban török kórházakban elérhető egy ambuláns, hidroterápiát (nem gyógyvizet, hanem melegített csapvizet alkalmazó) és iszapkezelést magában foglaló kúra, ami 10 napig (két héten át minden munkanap) tart.

Ez azért lényeges, mert a porckopás rendkívül széles kört érint, a török adatok szerint az ottani 65 év felettiek 50 százalékát. Egy egyszerűbb és mind a betegek, mind az egészségbiztosító számára olcsóbb kezelési móddal pedig mindenki jól jár.

Retrospektív kutatásról volt szó, azaz visszamenőleges adatgyűjtést és elemzést végeztek. Ennek során olyan 65 év felettiek adatait vizsgálták meg, aki a porckopásukra 2007 és 2016 között az említett „hidroterápia + iszappakolás” kezelést kapták kórházi körülmények között és más mozgásszervi megbetegedéssel nem rendelkeztek. Összesen 235 ilyen beteget találtak.

A kezeléseket csapvízzel töltött és 36-38 Celsius-fokosra melegített medencében, vagy kádfürdőben végezték, ennek az időtartama 20 perc volt. Ezt követte az iszappakolás, amit a fájdalmas régiónál, testrésznél alkalmaztak, szintén 20 percig. Mindkettőből 10-10 kezelést kaptak a betegek.

A kezeléssorozat előtt és után orvosi vizsgálaton vettek részt, de a betegek szubjektív véleményét is kikérték. A vizsgálatban szereplők közül 61 általános, 91 térd-, 6 csípő-, 32 ágyéki-, 12 nyaki-, 1 lábfej- és 32 kézízületi porckopásban szenvedett. A lényeg pedig: a csípőízületi csoport kivételével mindenkinél jelentősen csökkent a fájdalom és javultak a mozgásfunkciók. Összességében a betegek általános állapota, közérzete is javult.

A kezelés az idősebbeknél is biztonságosnak bizonyult, és az eredmények azt sugallják, hogy az ambuláns kúra ígéretes lehetőség az idősebb betegeknél a porckopás kezelésére. Az eredmények megerősítése érdekében azonban további randomizált kontrollált vizsgálatok szükségesek.

térdízületi porckopás gyógyvíz

Mindenesetre a kutatók szerint egy ilyen megoldás különösen jó lehet azoknál, akiknél ellenjavallt a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása. Illetve azoknál is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy gyógyfürdőbe utazzanak egy többhetes fürdőkúrára.

A kénes gyógyvizek egyik különös hatásáról itt olvashat!