• Ötvözhetjük a jód és a só kedvező hatását, hiszen mindkettő gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, sebgyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

  • Ülőfürdőként házilag is könnyen elkészíthető, de a só adagolásával legyünk óvatosak.

A házilagos fürdőgyógyászati megoldások közé tartoznak az ülőfürdők. Két dolgot is érthetünk ülőfürdő alatt. Az egyik esetben egy nagyobb lavórt használunk, a másiknál a kádat töltjük meg nagyjából egyharmadig, hogy ellepje a víz a medencetájékot.

A kezelendő problémától és egyéb adottságoktól is függ, hogy melyiket érdemes alkalmazni. A nőgyógyászati panaszok egy részénél és a végbéltájékot érintő problémáknál elegendő lehet a lavóros megoldás. Ugyanakkor idősebeknél, túlsúlyosaknál, vagy valamilyen komolyabb mozgásszervi probléma esetében ez nem járható út, hiszen egy nagyobb lavórba sem tudnának beleülni, vagy éppen kiszállni…

Már korábban írtuk, hogy készíthetünk jódos ülőfürdőt, vagy sós ülőfürdőt is. Ugyanakkor ötvözhetjük a kettőt és akár jódos-sós ülőfürdővel is érdemes próbálkozni.

Ülőfürdő formájában mind a jódnak, mind a sónak nagyon hasonló a hatása: csökkenti a gyulladást, fertőtlenít, segíti a sebgyógyulást. Mindezek mellett már magának a langyos víznek is fájdalomcsillapító hatása van. A jódos ülőfürdőt sebészek is szokták ajánlani a végbéltájékot érintő műtéteket követő utókezelésként. A jód a bőrön keresztül is könnyen felszívódik és csökkenti az ödémákat, de pajzsmirigy-túlműködés esetén nem alkalmazható.

Az egyszerűség kedvéért a lavóros megoldást mutatjuk be. Kád esetében is hasonló mindennek a logikája, csak jódból (Betadine oldatból) és sóból kell többet felhasználni.

Egy nagyobb lavórhoz is elegendő 3,5 liter víz. Elvileg használható szimpla konyhasó is, viszont a Holt-tengeri só talán jobb választás, mert kevesebb is elég belőle, sokkal jobban oldódik a vízben és van egy érdekes, kellemes, „olajos” érzete is. Ráadásul a DM-ben és a Rossmannban is egész kedvező áron kapható 1,5 kg-os kiszerelésben.

sós Betadine-os ülőfürdő

A só adagolásával kell inkább csínján bánni. 3,5 liter langyos vízhez két evőkanálnyit adjunk, de ha a gyakorlatban ezt soknak érezzük (csíp), akkor vegyünk vissza a mennyiségéből.

Só hozzáadása ülőfürdő

A jódból, azaz a Betadine oldatból annyit érdemes a vízhez adni, hogy az elkeverése után egy nagyon enyhe, rózsaszínes árnyalata legyen a víznek. Nem kell tőle félnünk, mert nem fogja meg a lavórt, a kádat. Ezt elkeverjük és kész is az ülőfürdő.

Betadine hozzáadása ülőfürdő

jódos sós ülőfürdő lavór

A fürdési időre nagyjából 10 percet érdemes szánni. Fontos, hogy a jódos-sós ülőfürdőt mindig frissen készítsük el és egyszer használjuk.

Ide kattintva a kamillás ülőfürdő hatásáról is olvashat.