• A gyógyfürdős üdüléseket, gyógykúrákat tönkreteheti, ha túltoljuk a vízben való tartózkodást.

  • Összegyűjtöttük, hogy ezt milyen jelekből ismerhetjük fel.

  • Adunk tippeket arra is, hogy miként kerülhetjük el a kellemetlen tüneteket.

A gyógyvizes medencék törvényileg kötelező tartozéka a jól látható helyre kifüggesztett óra. A vendégek ennek révén figyelhetik, hogy mennyi időt töltenek a gyógyvízben. Az ajánlott fürdési idő az esetek többségében 20 perc egyhuzamban, ami kis pihenésekkel a nap folyamán többször ismételhető.

Ugyanakkor azért legyünk őszinték, mindenkivel előfordul, hogy túllépi ezt az ajánlott időt, hiszen kellemes dolog a medencében ejtőzni, a meleg vízben repül az idő. Viszont ez az egyéni érzékenységtől függően előidézheti a szervezetünk kellemetlen reakcióit.

Hét olyan tipikus tünet van, aminek a megjelenése esetén érdemes arra gyanakodnunk, hogy talán túlzásba vittük a medencében való tartózkodást. Mindenkinek más a tűrőképessége. Valakinél az ajánlott idő kisebb túllépése is már problémákat idéz elő, másnak akár hosszabb vízben töltött idő sem árt meg.

A lent felsorolt kellemetlen tünetek jelentkezhetnek akár szinte azonnal, de jellemzőbb, hogy este, már otthon, vagy a szálláshelyen tapasztaljuk.

Ezek a következők:
1. Levertség, rossz hangulat
2. Fáradtság
3. Fejfájás
4. Étvágytalanság
5. A meglévő fájdalmak jelentős erősödése
6. Ízületi panaszok kiújulása
7. Láz

Általános tapasztalat, hogy a fenti tünetek kimondottan erősek, az embernek másnap nincs is kedve visszamenni a fürdőbe. Sőt, nem is ajánlott, pláne akkor, ha valaki belázasodott.

Fontos tudni, hogy ezek az erőteljes tünetek nem keverendőek össze a fürdőreakcióval. Utóbbi a hosszabb fürdőkúrákon résztvevők közel felénél szokott jelentkezni a kezelés negyedik-ötödik napja táján. Ezek azért jóval enyhébbek: kisebb fáradtságérzés, kicsit fokozódó fájdalom, múló hőemelkedés. Ráadásul mindezek maximum egy-két napig tartanak. Ez természetes reakciója a szervezetnek.

Hogyan kerüljük el a kellemetlen tüneteket?

Tartsuk be legalább nagyjából a fürdési időt, különösen akkor, ha korábban már tapasztaltunk a hosszabb vízben tartózkodás követően valamilyen problémát.

A melegebb gyógyvízzel töltött medencék használata erőteljesebb reakciókat vált ki a szervezetből. Csökkenthetjük a kellemetlen tünetek valószínűségét, ha a 38-39 Celsius-fokos, vagy még melegebb helyett inkább a 35-36 Celsius-fokos vízzel töltött medencéket választjuk.

Sok fürdőben a gyógyvizes medencék mellett találhatunk kevert vizű, vagy közműhálózati vízzel töltött medencéket. Érdemes a nap során időnként ezeket is használni a gyógyvizes medencék helyett.

Nem kizárólag a gyógyvíz okozhat problémát

Amit még megéri fejben tartani, hogy a gyógyvíz egy jogi kategória. Nagyon leegyszerűsítve az lesz gyógyvíz, aminek a kedvező hatását egy hivatalos eljárás során igazolják, majd ez be is kerül a nyilvántartásba. Akadnak olyan, magasabb ásványianyag-tartalmú termálvizek, amelynek a gyógyvízzé történő nyilvánítása vélhetően gond nélkül megtörténhetne, azonban ezt az eljárást mégsem vitte végig az adott fürdő.

Magyarán, akkor is figyeljünk a fürdési időre, ha az adott víznek nincs semmilyen minősítése, de tudjuk, hogy magas az ásványianyag-tartalma. Ebben az esetben ugyanis szintén jelentkezhetnek kellemetlen tünetek.