• Általános vélekedés, hogy a hosszabb ideig tartó fürdőgyógyászati kezelések hatékonyabbak a rövidebbeknél.

  • Egy kutatás során az ízületi porckopás esetén vizsgálták meg a 6 és a 12 napos kezelések közötti különbséget.

  • Meglepő eredmény született.

Az egynapos gyógyfürdő-látogatások kapcsán sokszor hallhatjuk, hogy ez pihenésként, kikapcsolódásként ideális, de ne várjunk tőle terápiás hatást. A gyógyvizek, illetve a fürdőgyógyászati kezelések hatékonyságát többnapos, nemegyszer két-három hetes kúrák alapján állapítják meg.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy sok esetben nincs realitása egy hosszabb, több hétig tartó fürdőkúrának. Emögött lehetnek anyagi okok, vagy akár a szabadidő hiánya. Ez a dilemma felvetődött Észtországban is, ezért egy 15 évvel ezelőtti orvosi kutatásban egy konkrét betegségnél – ízületi porckopás – megnézték, hogy ténylegesen milyen különbség adódik a hosszabb és a rövidebb fürdőkúrák között.

Az észt vizsgálatban a hosszabb fürdőgyógyászati kúrák 12 naposak, a rövidebbek 6 naposak voltak. Azért esett a választásuk a porckopásra, mert ez számít az egyik leggyakoribb ízületi betegségnek Észtországban (egyébként Magyarországon is). Az ebben szenvedők fájdalomra és a mozgásfunkcióik korlátozottságára panaszkodnak.

Ugyanakkor hazánkhoz hasonlóan Észtországban is kedveltek az ízületi porckopásban szenvedők körében a fürdőgyógyászati kezelések. A vizsgálatba összesen 296 személyt vontak be, akik között nagy szórás volt a betegségük súlyosságában. Őket a kúra előtt és közvetlenül utána vizsgálták meg.

A résztvevők fele-fele arányban vettek részt a 6 napos és a 12 napos kezelésen. Ez a meleg vizes fürdőzésen felül iszappakolást, víz alatti vízsugármasszázst, gyógytornát, gyógymasszázst foglalt magában.

A vizsgálat két jó hírrel szolgált. Az egyik, hogy a betegek fejdalmai mindkét csoportnál egyértelműen csökkentek, ezen felül mindkét csoportnál javultak a mozgásfunkciók. Szintén kedvező és talán kicsit meglepő fejleménynek számított, hogy a hosszabb és a rövidebb kúra hatékonysága között nem tapasztaltak érdemi különbséget.

Komárom Komárno termálfürdő

Melyek azok a sajnálatos esetek, amikor – bár talán indokolt lenne, de – nem javasolható a gyógyfürdőzés? Itt olvashat erről bővebben.