• Egymástól alig 40 kilométerre, de más megyében található a Dunántúl két legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvize.

  • Jelenleg csak az egyiket próbálhatjuk ki.

Az összes oldott ásványianyag-tartalom alapján hatalmas szórást láthatunk a hazai termálvizeknél, illetve azoknál, amelyek ezeken belül gyógyvíz minősítést is kaptak. A gyógyvizek többségének az ásványianyag-tartalma az 1000-6000 mg/literes sávban mozog. Akad azonban néhány gyógyvíz, amelynek az ásványianyag-tartalma ennél jóval magasabb.

Ebből az országos szinten „legerősebbnek” számító gyógyvízről pár hónapja írtunk, ez a víz Heves megyében található. Az utánuk következő két gyógyvíz viszont már a Dunántúlon tör fel. Mielőtt kitérnénk arra, hogy melyik két gyógyvízről van szó, fontos tisztázni, hogy a magas ásványianyag-tartalom fontos jel arra, hogy az adott víznek erőteljes gyógyhatása lehet. Ugyanakkor azért az ásványianyag-tartalom és a gyógyhatás között nincs egyenes összefüggés. Tehát adott esetben a kevesebb ásványi-anyagot tartalmazó vizek is kitűnő hatásúak lehetnek.

A Dunántúlon belül a legmagasabb, 15.832 mg/literes ásványianyag-tartalommal a bükfürdői I-es kút vize, más néven a Szent Kelemen forrás büszkélkedhet. A termálkút vize ezt a minősítést 1965-ben, a fürdő megnyitását követően már három évvel megkapta.

Alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú gyógyvízről van szó. A víz alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, így meszesedés, porckopás, csontritkulás, discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrész reumatizmus esetén is ajánlható. Segíti a felépülést az ortopédiai és idegsebészeti műtéteket követően, alkalmazható a baleseti utókezelések során, továbbá krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladásoknál.

A büki gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok esetében, valamint a csontritkulás megelőzésére és kezelésére.

Bükfürdő gyógyvizes medence

A Dunántúl második legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvize a Vas megyei Büktől északkeletre alig 40 kilométerre, a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron található. Az itt feltörő víznek 14.248 mg a literenkénti összes oldott ásványianyag-tartalma. Ez alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz, amely jodid és szulfid-ion tartalma következtében a jódos, illetve a szulfidos gyógyvizek közé sorolható. A víz ezen felül jelentős bromid, fluorid, lítium és metakovasav koncentrációval is bír.

A kapuvári gyógyvíz javallatai közé tartoznak a poszttraumás állapotok, idült nőgyógyászati betegségek, idült hörghurut, hörgőtágulat, tüdőasztma, az ízületi elváltozások, degeneratív gerinc- és porckorong betegségek.

A víz korábban a Flóra Gyógyfürdő nevet viselő létesítményben volt elérhető. Azonban a fürdőt 2020-ban, a pandémia első hulláma miatti lezárást követően nem nyitották újra. Elkezdődött a gyógyfürdő rekonstrukciója. 2021-ben és 2022-ben a nyári strandszezon idején – immár Kapuvári Strand és Gyógyfürdő néven – újranyitottak, azonban jelenleg nem látogatható, mert még nem értek a fürdőfejlesztés végére. Ettől függetlenül az 1986-ban megkapott gyógyvíz minősítésük továbbra is érvényes, remélhetőleg előbb-utóbb ezt egész évben élvezhetik majd a vendégek.

Kapuvár gyógyfürdő gyógymedence

A Dunántúl harmadik legerősebb gyógyvizével rendelkező termálfürdő jelenleg is üzemel, pont a napokban írtunk róluk, amit itt olvashat.

Néhány évvel ezelőtt a porckopás esetén vizsgálták a fürdőkúrák hosszúságának a hatását. Ennek az orvosi kutatásnak az eredményéről itt talál néhány érdekességet.