Magyarországon több olyan gyógyfürdő is található, amelynek vize az úgynevezett “radioaktív vizek” csoportjába tartozik. A radioaktivitást a vízben oldódó radon nevű nemesgáz okozza, egészen pontosan az általa kibocsátott alfa-sugárzás. Ezekben a gyógyvizekben fürödve a radon a bőrön és a tüdőn keresztül kerül be a szervezetbe.

Rudas Fürdő

Rudas Fürdő

Bár a radioaktív szó elsőre nem hangzik túl bizalomgerjesztően, de nem kell ezektől a gyógyvizektől tartani, sőt ellenkezőleg. Az ilyen vizek radontartalma ugyanis éppen akkora, hogy semmilyen káros mellékhatással ne kelljen számolni, viszont a kedvező élettani tulajdonságai már érvényesülnek. A vizsgálatok szerint a radonos gyógyvizek fájdalomcsillapító, az anyagcserét élénkítő hatással rendelkeznek. Különösen alkalmasak ezek a gyógyvizek a műtétek, sportsérülések utáni rehabilitációra, ugyanis segítik a szövetek regenerálódását.

Miskolctapolca

Miskolctapolca

Hol találhatók radioaktív (radonos) gyógyvizek az országban? A legismertebb talán a Hévízi-tó, de ilyen gyógyvize van az egri és a miskolctapolcai fürdőknek, valamint Budapesten a Gellértnek és a Rudasnak. Ugyan jelenleg zárva tart, de radonos vize van a Rác Fürdőnek is.

Hévíz Tófürdő