Kedvező hatása ellenére az iszapfürdő kevésbé elterjedt, mint az iszappakolás, ugyanis nincsen rá OEP-támogatás, így a kezelésekért teljes árat kell fizetni.

Az iszapfürdő nem keverendő össze az iszappakolással. Utóbbinál a felfőzött (fertőtlenített) iszapot pakolásként helyezik a kezelendő testrészre. Az így felvitt iszapnak jó a hőtartó képessége és lassú a hőátadása, magyarán sokáig melegíti a testrészt, ami vérbőséget okoz, ezáltal oldja a merevséget, lazítja az izmokat, fokozza az anyagcserét.

Ezzel szemben az iszapfürdőnél meleg vízben (ideális esetben gyógyvízben) oldják fel az iszapot, és a kezelés kádfürdőben történik. Érdekes módon azonban mindkét módszer hasonló betegségek kezelésére alkalmas: mozgásszervi problémák, nőgyógyászati betegségek, egyes bőrbetegségek. Az iszapfürdő méregtelenítő, gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású. Az iszappakolás inkább lokálisabb, egy-egy testrészt jobban érintő panaszok esetén lehet hatékony. Az iszapfürdő viszont az egész testre hat, egyesíti a hagyományos gyógyvizes kúrák és az iszap hatását.

iszapfürdőA iszapkádfürdős kezelésekhez kifejezetten meleg, 40 Celsius-fok körülire melegített vizet használnak. A kezelni kívánt problémától és a páciens egészségi állapotától függően az iszapfürdő 10-30 percig szokott tartani.

Az iszapfürdő egyébként kevésbé elterjedt, mint az iszappakolás, ennek az is az oka, hogy nincsen rá OEP-támogatás, így a kezelésekért mindenképpen teljes árat kell fizetni. Az ismert fürdőhelyek közül Zalakaroson a termálfürdőben, illetve a miskolctapolcai Barlangfürdőhöz kapcsolódó Aquaterápia részlegben érhető el az iszapfürdő. Zalakaroson ennek a kezelésnek az ára alkalmanként 2000 forint, Miskolctapolcán a 30 perces iszapfürdő egy személy esetén 1800 forintba kerül. Utóbbi helyen viszont lehetőség van párosan is igénybe venni a kezelést, így párok 2700 forintért kapcsolódhatnak ki az iszapfürdőben.