• A gyógyfürdők rendszeres látogatása többféleképpen is védi az egészségünket.

  • Olyan módokon, amire talán nem is gondolnánk.

  • Érdemes a gyógyvizes fürdőzés egészségmegőrző hatását is kihasználni.

A gyógyfürdőket, illetve a fürdőkben elérhető különféle kezeléseket leginkább valamilyen meglévő betegség kezelése kapcsán szoktuk emlegetni. Ez nem véletlen, hiszen számos egészségügyi probléma esetén a gyógyvíz, illetve a fürdőgyógyászati kezelések akár a gyógyszeres kezelést is kiegészíthetik, vagy akár ki is válthatják. Elég csak az ízületi fájdalmakra, a derékfájásra, vagy akár egyes bőrbetegségekre gondolni.

Arról ugyanakkor kevesebb szó esik, hogy a gyógyfürdők rendszeres látogatásával számos betegség esetén már a kialakulás esélyét is csökkenthetjük. Érdemes erről tudni, hiszen ez újabb ösztönző lehet valamelyik hazai gyógyfürdő felkeresésére.

A gyógyvizes fürdőzés és a vízgyógyászati kezelések, illetve a víz valamely összetevője, – például a bróm – valamint sok esetben a fürdő kellemes természeti környezete kedvezően hat a vegetatív idegrendszer működésére, segíthet megakadályozni annak a zavarait. Itt a gyakorlatban arra érdemes gondolni, hogy a fürdőzés hatására csökken a feszültség, az idegesség, akár az esetleges alvási problémák is enyhülhetnek. Azaz csupa olyan probléma, amelyek kitűnő táptalajt jelenthetnek a betegségek kialakulásához.

Nem szabad lebecsülni azt a hatást sem, hogy a fürdőzés kikapcsolódást is jelent, függetlenül attól, hogy egy délutáni programról, vagy több napos pihenésről van szó. Márpedig ennek már önmagában egészségvédő szerepe lehet, amire egy finn kutatás is rávilágított.

A Helsinki Egyetem egyik korábbi felmérésében 40 éven át kísérték figyelemmel vezető beosztású férfiak egészségi állapotát. Ebből kiderült, hogy az éves szinten három hétnél kevesebb szabadságot kivett férfiak halálozási aránya jelentősen magasabb volt, mint azoké, akik több időt töltöttek pihenéssel.

Cserkeszőlő gyógyfürdő

Gyógyfürdők: jobb alkalmazkodás a környezeti ingerekhez

A fürdőzésnek szintén fontos szerep jut a szervezet kondicionálásában, valamint a környezeti ingerekkel szembeni reakciókészség javításában. Az időváltozások, a fronthatások, de még a levegő nedvességtartalmának a változása is folyamatosan kihívást jelent a szervezet számára.

A fürdőzés során nemcsak az izmokat, hanem az érrendszert, a keringésünket is alkalmazkodásra kényszerítjük, így javul az erőnlétünk, a kondíciónk. Ezáltal pedig a különféle környezeti ingerekkel szembeni érzékenységünket is csökkenthetjük.

Már kialakult betegségeknél ennek nagyon fontos szerepe lehet az adott egészségügyi probléma leküzdésében. Azonban még ennél is többet segíthet ez a betegségek kialakulásának megelőzésében. De az sem mindegy, hogy a későbbiekben egy baleset, vagy betegség milyen kondícióban éri az embert.

Zalakaros gyógyfürdő

A környezeti hatások jelentette kihívás nem csak feltételezés. Megint egy finn kutatást lehet ennek kapcsán felhozni. Az Oulu Egyetem közelmúltban végzett vizsgálata rámutatott, hogy az extrém hideg időjárás, illetve a hosszan tartó hideg időszakok jelentősen megnövelik a hirtelen szívhalál esélyét, különösen az idősebbeknél.

Ennek a magyarázatát abban sejtik, hogy a csökkenő külső hőmérsékletre adott fokozott idegrendszeri válasz túlterheli a keringési rendszert. Emiatt a szívre nagyobb feladat hárul, ami megnöveli a szívproblémák kialakulásának valószínűségét. Különösen akkor, ha valamilyen ismert, vagy rejtett szív- és érrendszeri problémával is küzd az adott személy.

Már csak ezért is fontos, hogy valahogyan jó kondícióban tartsuk a szervezetünket, aminek az egyik kellemes formája lehet a gyógyfürdők rendszeres látogatása. Még akkor is, ha éppen nincs semmilyen egészségügyi problémánk.