• Egyes gyulladásos ízületi betegségeket az autók ülésfűtésének tartós használata is belobbanthat.

  • Nekik a betegségük aktív szakaszában a meleg vizű gyógyfürdőzés sem javasolható.

Általánosságban a gyógyvizek nagyon jó hatásúak a különféle mozgásszervi panaszok esetén. Tulajdonképpen ez a gyógyvizek fő javallati területe. Különösen akkor hatékony a gyógyfürdőzés, ha egyéb fürdőgyógyászati kezelésekkel, például víz alatti gyógytornával is kiegészítik.

Azt azonban fontos tudni, hogy a reumás ízületi gyulladás aktív szakaszában a meleg vizű fürdőzés inkább ártalmas lehet, ugyanis belobbanthatja a gyulladást, fokozhatja a panaszokat. Az aktív gyulladást jelzi az adott területet érintő lüktető fájdalom, a duzzanat, az érintett részen vörösessé váló bőr.

Gyulladásos ízületi betegségnél is alkalmazható a meleg gyógyvíz, de csak a nyugalmi fázisban. Ennél a betegségnél már csak ezért is fontos szakorvossal beszélni a tervezett gyógyfürdőzés előtt. Nyugalmi időszakban egyébként kifejezetten hasznosak lehetnek a fürdőkezelések az ilyen betegségeknél.

Talán sokan nem is gondolnák, de azokban az időszakokban, amikor a meleg vizes fürdőzés sem javasolt, akkor az egyre több autóban megtalálható ülésfűtés alkalmazása sem jó ötlet. Vagy legfeljebb csak egy rövid időszakra ajánlott, amíg éppen csak felmelegíti az ülést. A tartós ülésfűtéses autózás ugyanis ugyanúgy belobbanthatja ezt a betegséget, mint a meleg gyógyvíz.

ülséfűtés reuma gyulladás

Ráadásul az ülésfűtésnél még picit rosszabb is a helyzet. Amíg ugyanis a gyógyvizes medencék közül a melegebbek vízhőmérséklete sem haladja meg általában a 40 Celsius-fokot, addig az ülésfűtés akár 45 Celsius-fokosra is melegedhet. Mégpedig úgy, hogy folyamatosan melegedve éri el ezt a hőfokot, így nem is tűnik fel annyira, – pláne a ruházat miatt – a deréktájékot érintő hőhatás.

Egyébként ezt meg is fordíthatjuk: amennyiben reumás ízületi betegség esetén az ülésfűtés hatására fokozódnak a fájdalmak, akkor jó eséllyel egy meleg vizű gyógyfürdő felkeresése sem lesz jó ötlet.

Ülésfűtés: furcsa bőrproblémát is okozhat

Az ülésfűtés elterjedésével párhuzamosan derült ki, hogy egy bőrbetegséget is előidézhet ennek az autós extrafelszerelésnek a tartós használata. Amerikai bőrgyógyászok ezt “pirult bőr szindrómaként” azonosították azoknál a pácienseknél, akik saját bevallásuk szerint folyamatosan, vagy legalábbis hosszú órákon át használták autójuk ülésfűtését. Ennek a tünete az volt, hogy piros foltok, csíkok jelentek meg a lábukon. Ugyanakkor ez inkább esztétikai problémát jelent és idővel magától is elmúlik.

Hogy valami jót is mondjunk az ülésfűtés kapcsán: a közkeletű feltételezéssel ellentétben nem növeli az aranyér kialakulásának a kockázatát.