A betegség aktív időszakában nem javasoltak a fürdőkúrák. A nyugalmi állapotban viszont van olyan fürdőkezelés, ami hatékony lehet.

Az ízületek érintő egyik legkellemetlenebb betegség a reumatoid artritisz. A sokízületi gyulladásként, vagy reumás ízületi gyulladásként is emlegetett betegség az ízületek károsodásához, a mozgás nehezebbé válásához vezethet. A kezelést nehezíti, hogy autoimmun betegségről van szó, azaz nem pusztán lokális, hanem az egész szervezetet érintő problémáról.

reumaA fürdőkúrák és a reumatoid artritisz kapcsán a legfontosabb tudnivaló, hogy a betegség aktív szakaszában fizikai nyugalom szükséges, ilyenkor a fürdőkezelések is kerülendők. A nyugalmi időszak beálltakor azonban sok orvos javasolja, illetve felírja betegének a víz alatti gyógytornát.

Számos gyógyfürdőben elérhető ez a kezelési mód, amelynek a hatékonyságát az adja, hogy a víz alatt könnyebben átmozgathatók a fájdalmas, amúgy nehezen mobilizálható ízületek, amelyeknek a keringése is javul. Magyarán azok a tornagyakorlatok, amelyeket „szárazon” a beteg akár meg sem tudna csinálni, a víz alatt tolerálható fájdalommal, vagy fájdalommentesen elvégezhetők.

A gyógyvízben végzett tornák hatékonysága különösen jó, hiszen a vízben lévő gyulladáscsökkentő anyagok a bőrön át felszívódva elősegíthetik a kezelések hatékonyságát. Azonban reumatoid artritisz esetén különösen kell arra ügyelni, hogy ne legyen túlzottan meleg a víz, illetve forró vízben ne töltsenek el túl hosszú időt a betegek, mert az fellobbanthatja a betegséget.

 

Mennyibe kerül a víz alatti csoportos gyógytorna?

Ez a kezelési mód OEP-támogatással is elérhető, ami azt jelenti, hogy orvosi javaslat esetén a betegnek csak önrészt kell fizetnie. Ennek mértéke gyógyfürdőnként eltérő. Néhány példa: a Zalakarosi Gyógyfürdőben az önrész 350 forint, Hévízen a reumakórházban 500 forint, s ugyanennyibe kerül a Harkányi Gyógyfürdőben is.