A gyógyfürdő felújításához kapcsolódva széndioxidos kádakat és kabinokat helyeztek üzembe Hajdúszoboszlón. A gyógygázfürdő főleg a végtagokat érintő betegségeknél lehet hatékony.

A többnyire vulkáni utótevékenység során létrejött szén-dioxidos gázfeltöréseket (mofettákat) szárazfürdőként régóta használják gyógykezelésre. Hazánkban sokaknak ez leginkább a mátraderecskei mofettafürdő kapcsán lehet ismerős. A gyógygázfürdő medencéiben nincsen víz, a kezelés alatt álló pácienseket egy öv védi attól, hogy bele ne essenek a levegőnél nehezebb szén-dioxid gázba – amibe ugyanúgy belefulladhatnának, mintha víz lenne a medencében.

Mofettakezelés

Mofettakezelés Mátraderecskén

A széndioxidos gyógygázfürdők szerencsére mesterségesen is előállíthatók, s a közelmúltban néhány ilyen szerkezetet – 4 kádat, és 12 kabint – a hajdúszoboszlói Hungarospa gyógyfürdő részlegében is üzembe helyeztek. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kezelési forma csak orvosi javaslatra vehető igénybe.

Mofetta Hajdúszoboszlón

Mofetta kabinok Hajdúszoboszlón

Hogyan hat és mire való?

A szén-dioxid a bőrön áthatolva kitágítja az ereket. Ezért kitűnő hatású a végtagok visszér és verőér betegségeinek a kezelésére. Ezen felül segít megelőzni és kezelni a cukorbetegséggel járó szövődményeket, a lábszárfekélyt és még csontritkulás esetén is érdemes lehet használni. Sokszor alkalmazzák verőérműtét és katéteres értágítás utókezeléseként. A mofettás kezelések akkor ellenjavalltak, amikor a meleg vizes, gyógyfürdős kezelések is tilosak lennének.