Valóban van olyan gyógyvíz, amelyik gyulladást idézhet elő a tünetmentes csípőprotézisnél? Valószínűleg nem maga a termálvíz jelentette a fő problémát.

A termálvíztől gyulladt be Dévényi Tibor csípőprotézise. A Bors ma, a Blikk pedig egy hónapja hozta le ezt a hírt. Tibi bácsi mindkét lapnak azt nyilatkozta, hogy a “gyógyvíz a hibás”. Szerinte ugyanis nem mindegyik gyógyvíz jó a mozgásszervi betegségekre… Ennek kapcsán megnéztük, hogy mi állhat a begyulladt csípőprotézis hátterében.

A csípőprotézis műtétek utókezeléséről azt kell tudni, hogy 8-12 hét után térhet vissza a betegek élete a normál kerékvágásba. Ez azt jelenti, hogy ekkortól lehet óvatosan megpróbálkozni – orvosi konzultáció után – az úszással. (Néhány sebész azonban az úszásnemek közül ilyenkor sem javasolja a mellúszást). A csípőprotézises betegek műtéti utókezelése során az úszás mellett fontos szerepe lehet a vízben végzett gyógytornának is. Amennyiben az orvos engedi, akkor gyógyvízbe is lehet menni, nem tudunk olyan magyarországi gyógyfürdőről, amelynek vize ártalmas lenne a csípőprotézisre. (Dévényi Tibor a cikkek alapján a szegedi Napfényfürdő Aquapolisban járhatott, amely esetében szintén nincs ilyen ellenjavallat).

A valódi okot egyébként a cikkekből nagyjából lehet sejteni. Egyrészt kiderült, hogy nem mostanában, hanem 25 évvel ezelőtt volt a műtétje, egy autóbaleset után. Ilyenkor már adódhatnak problémák a régi csípőprotézissel. A fürdőzés előtt nem kérdezte meg az orvosát. Valamint azt is írja, hogy amíg a kisfia egész nap csúszdázott, addig ő a gyógyvizes medencében üldögélt.

Ez alapján vélhetően két ok állhat a csípőprotézis gyulladása mögött. Az egyik az, hogy már eleve gyulladásban volt a protézise, márpedig a mozgásszervi betegségek aktív stádiumában tilos a gyógyvizes fürdőkúra. A másik az, hogy ha nem is volt gyulladásban, de Tibi bácsi túlzásba vitte a fürdőzést.

Ez egyébként az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a gyógyfürdők látogatói. Amennyiben ugyanis valaki naphosszat a gyógyvízben tartózkodik – az általában engedélyezett 20-30 perc helyett – akkor kialakulhat az úgynevezett fürdőreakció. Ennek lehetnek enyhébb tünetei, például a fájdalmak fokozódása, de akár fel is lobbanthatja az amúgy nyugalomban lévő betegséget. Mindenesetre ez az eset is jól mutatja, hogy meglévő betegség esetén érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét. Akkor sincs baj, ha ez valakinek már a fürdőhelyen jut eszébe, ugyanis a nagyobb gyógyfürdőkben általában rendelnek fürdőorvosok is.