• A meleg vizes fürdőzésnek számos kedvező hatása lehet, akár egyes egészségügyi problémákra, akár csak szimplán a közérzetünkre.

  • Néhány esetben azonban ellenjavallt a fürdőlátogatás.

Számos betegségre közvetlenül is kedvezően hathat a meleg vizes fürdőzés és közvetett előnyei is lehetnek. Egyes vizek gyógyhatásán felül ugyanis a fürdők kellemes környezetének jó hatása van a vegetatív idegrendszerre, segít magunk mögött hagyni a hétköznapok gondjait. Utóbbit sem szabad lebecsülni, hiszen ez akár a betegségek megelőzésében is segíthet.

Azonban néhány esetben a meleg vizes fürdőzés sajnos nem javasolható. Függetlenül attól, hogy az adott víz minősített gyógyvíz, termálvíz, vagy pusztán melegített közműhálózati víz. A lenti felsorolásban szereplő problémák többsége nem látszik rajtunk, nem fog az úszómester kiparancsolni a medencéből, de mindenkinek a saját jól felfogott érdeke, hogy ezeket a szabályokat betartsa.

Számos olyan eset tiltólistás, ami magától értetődő, vagy legalábbis annak kellene lennie. Ezek közé sorolható bármilyen fertőző betegség megléte, a nyílt, nedvedző sebek, a lázas állapotok. Eleve ellenjavalltak a heveny gyulladásos állapotok, ezeket egyébként a legtöbb esetben láz, vagy hőemelkedés is jelzi. Ide sorolható minden aktív gyulladás a mandulagyulladástól, az emésztőrendszeri gyulladásokon át a fellobbant ízületi gyulladásokig bezárólag. Utóbbiak tipikus jele, hogy a beteg ízület tapintásra is meleg, duzzadt, esetleg be is van pirosodva.

Nem javasolt a meleg vizes fürdők látogatása extrém magas vérnyomásnál, súlyos szívkoszorúér betegségnél, szívelégtelenségnél, a szívinfarktust követő három hónapban. Amúgy szívbetegségeknél általánosságban sem ajánlhatók a kimondottan magas hőfokú medencék. Néhány éve egy kardiológust megkérdeztünk a szívbetegségek esetén végezhető fürdőkezelésekről, termálfürdőzésről. Itt olvashatja el a szakorvos részletes tanácsait.

gyógyvizes medence

Szintén az ellenjavallatok közé tartozik a kiterjedt vénatágulat, a kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés, a gyakori asztmás-, vesekő- és eperoham.

A legideálisabb egyébként az lenne, ha valakinél ez felmerül dilemmaként, akkor legalább a gyógyfürdőkben lehetősége lenne egy fürdőorvossal beszélni. Ugyanakkor kevés (és egyre kevesebb) gyógyfürdőben adott, hogy bármikor orvossal konzultálhassunk.

A fentieken túl néhány esetben nem ellenjavallt a meleg vizes fürdőzés, de ajánlott némi óvatosság. Ilyenek például a keringési rendellenességgel nem járó szív- és érrendszeri betegségek, a magas és alacsony vérnyomás, vagy önmagában az idős kor.

Nekik két dologra érdemes figyelni: a medence vizének a hőfokára és a vízben töltött időre. Ne a legmelegebb, hanem inkább a 35-36 Celsius-fokos, vagy annál hűvösebb vizű medencéket keressék. Tényleg tartsák be az ajánlott fürdőzési időt, még akkor is, ha nincs ilyen konkrét ajánlás az adott medencénél, mert nem gyógyvízzel töltött (ezt az ajánlott időt csak a gyógymedencéknél kötelező előírni). A meleg víz vérnyomásra gyakorolt erőteljes hatása miatt az utóbbiaknál is érdemes figyelni arra, hogy 20-30 perc után tartsunk egy kis pihenőt.