• A fürdők gyógyászati részlegein kötelező a maszkviselés és sok helyen a testhőmérsékletet is mérik.

  • Egyes fürdőkezeléseknél a Nemzeti Népegészségügyi Központ néhány extra szabályt is előírt.

Tegnap írtunk arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalosan is áldását adta a fürdőgyógyászati kezelések folytatására. Mondjuk miután kategorikusan nem volt tiltva, ezért néhány gyógyfürdő eddig is elérhetővé tette ezeket a kezeléseket.

Az NNK állásfoglalása azért volt hasznos, mert tisztázott egyes kérdéseket. Kitértek néhány olyan szabályra, amire a fürdőüzemeltetőknek és/vagy a vendégeknek is ügyelniük kell. Ezek egy része azért magától értetődő. Így a fürdők gyógyászatai részlegein is kiemelt figyelmet kell fordítani a személyi higiénére, a távolságtartásra, a csoportosulások kerülésére, a fokozott fertőtlenítésre és a megfelelő szellőztetés biztosítására.

Ahogy írtuk, a kezelések közül a gyógyvizes gyógymedence egyelőre a járványhelyzet miatt tiltólistán van. Az orvosi rendelések, illetve a többi kezelés viszont szabadon végezhető. Ugyanakkor utóbbiak közül háromnál a megszokotthoz képest további szabályok betartására is felhívta a figyelmet az NNK.

Az egyik ilyen a súlyfürdő, ami szűrő-forgató rendszerű medencében, vagy fertőtlenített töltő-ürítő medencében végezhető. A súlyfürdős kezelésen résztvevő páciensek között is tartani kell a 1,5 méteres védőtávolságot. Amennyiben a súlyfürdős medence kialakításából adódóan ez a távolság tartható, akkor minden hely elfoglalható, ha nem, akkor minden másodikon végezhetők a kezelések.

Megtarthatók a víz alatti csoportos gyógytornák, valamint a 18 év alattiak csoportos gyógyúszásai is. Mindkettő esetében egy főre 5 négyzetméternek kell jutnia a medencében, ezen felül a tornán és a gyógyúszáson jelenlévők létszáma nem haladhatja meg a 10 főt.

súlyfürdő Hajdúszoboszló

A fentieken túl az egészségügyi szolgáltatást nyújtó részlegekben is kötelező – az orrot és szájat is eltakaró – maszk viselése, de akik mostanában voltak fürdőben, azok ezt már megszokhatták. Az NNK ugyan nem írja elő, de néhány fürdő gyógyászati részlegénél testhőmérsékletet is mérnek a belépésnél, illetve kötelező a kézfertőtlenítés.

Itt gyűjtöttük össze azoknak a fürdőknek a listáját, ahol a gyógyászati kezelések (akár csak részben) elérhetők.