• Olyanok jelentkezését várja a Ceglédi Gyógyfürdő, akik porckopás-meszesedés eredetű gerincbetegség által okozott tartós deréktáji fájdalomban szenvednek, s ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét.

  • A kiválasztottak ingyenes fürdőkúrán vehetnek rész, de a vizsgálatok és a kezelések kötött időpontban lesznek.

Olykor beszámolunk a gyógyvizekkel, fürdőgyógyászati kezelésekkel kapcsolatos orvosi vizsgálatokról. Ezekben a betegeket több csoportra osztva vizsgálják a gyógyvíz, vagy az adott kezelés hatását. Fontosan ezek a vizsgálatok, hiszen ezek révén lehet hitelt érdemlően igazolni egy adott víz, vagy kezelésfajta hatékonyságát.

A Ceglédi Gyógyfürdőben hamarosan egy ilyen kutatásba kezdenek, amihez már várják a jelentkezőket. 45-75 év közötti, porckopás-meszesedés eredetű gerincbetegség által okozott tartós deréktáji fájdalomban szenvedőket keresnek. Ezen belül elsősorban olyanok jelentkezését várják, akiknek ez a fájdalom rossz hangulatot is okoz.

Akiket beválogatnak a felmérésbe, azokat két csoportba fogják osztani. Az egyik csoport 15 alkalmas gyógyvizes medencefürdő kezelésen vehet részt. A másik csoport tagjai gyulladáscsökkentő kenőcsöt kapnak és három héten át, heti egy alkalommal terápiás beszélgetésen vesznek részt. A kutatás ideje alatt a betegek más kezelést nem kaphatnak.

Ezt követően megvizsgálják a fájdalomcsökkenés, a funkciójavulás és a hangulatváltozás mértékét mindkét csoportnál. A balneológiai kutatást követően a fürdőkezelésben nem részesült csoport tagjainak is ingyenesen biztosítanak egy 15 alkalmas medencefürdős kezelést.

Azt fontos tudni, hogy az ilyen vizsgálatok szigorú rend szerint zajlanak és kötött időpontokhoz kell alkalmazkodniuk a vizsgálatban résztvevőknek. Az előzetes vizsgálatra május 8. és 19. között kerül sor. A fürdőkúrát és a terápiás beszélgetéseket május 30. és június 16. között tartják. A fürdőzések mindig hétköznap 8 és 9 óra között lesznek. A terápiás beszélgetésekre keddenként, vagy csütörtökönként kerülhet sor 10:30-tól 11:30-ig. Az utólagos kontrollvizsgálatot pedig június 19. és 30. között tartják.

gyógyvizes medence a ceglédi fürdőben

Aki tudja ezeket a szabályokat vállalni, az a gyógyfürdő Facebook oldalán minden tudnivalót és elérhetőséget megtalál a kutatásban való részvétellel kapcsolatban.