A balneoterápia és a hidroterápia nem egymás szinonimái. A kettő közötti különbség a felhasznált víz minőségéből ered.

Gyakran találkozhatunk a balneoterápia, illetve a hidroterápia szavakkal. Sokan azt gondolhatják, hogy a két szó jelentése lényegében azonos, pedig van köztük eltérés. Mi a fő különbség a kettő között? A gyógyvíz megléte, de ezt kifejtjük egy kicsit bővebben.

gyógyvízA balneoterápia egy latin szóból, a balneumból (fürdő) ered, s a gyógyvízzel végzett terápiákat takarja. A hidroterápia pedig a görög hydros (víz) szóból származik. Utóbbi azoknak a kezeléseknek az összességét jelenti, amelyeknél a víz hőhatását és/vagy mechanikai tulajdonságait (például masszírozó hatást) használják gyógyításra, vagy éppen betegségmegelőzésre.

Magyarán egy hidroterápiás kezeléshez nem kell feltétlenül gyógyvíz, hanem az egyszerű csapvíz is megfelel. Ezeknek a vízgyógyászati kezeléseknek az elterjesztésében egyébként Sebastian Kneipp német lelkésznek volt óriási szerepe. Az általa kidolgozott kezelési módszerek nagy része ugyanis a vízhez kapcsolódott. (A Kneipp kúrákról ide kattintva olvashat).

Tehát amikor valaki egy bőrbetegséget kezel például a harkányi gyógyvíz segítségével, az balneoterápia. Amikor pedig zuhanykezelésen vesz részt, esetleg hideg vízzel töltött Kneipp-medencét használ, az hidroterápia.