A sóterápia elsősorban az allergia és az asztma kezelése során kiemelkedő hatású, de jó néhány egyéb betegség esetén is enyhítheti a panaszokat.

A korán jött tavaszt leginkább az allergiások szenvedik meg, hiszen idejekorán virágzásnak indult számos allergén hatású növény is. Sokan ezért ebben az időszakban sókabinokban, vagy sószobákban vesznek részt kúrákon, hogy elkerüljék az orrdugulást, orrfolyást, illetve az egyéb allergiás tüneteket.

A sószobák alapvetően a gyógybarlangok klímáját próbálják reprodukálni. (A gyógybarlangokról ide kattintva olvashat). Ezen belül is a leghatékonyabbnak az úgynevezett a szabályozott, száraz sóterápia számít. Ezekben a sószobákban egy készüléket használnak, amely apró sórészecskékkel „tölti fel” a helyiséget. A levegőbe kerülő negatív töltésű, száraz sóaeroszol bejut a légzőrendszer mélyére, ahol oldja a nyálkát, segíti a hörgőváladék kiválasztását, öntisztulását, növeli a nyálkahártya ellenálló képességét, enyhíti a légzőrendszeri gyulladásokat. Különös előnye a sóterápiának, hogy az allergiás betegségeknél akár teljesen kiválthatja a gyógyszeres kezelést.

sószobaBár a sóterápia hatása az allergia és az asztma kezelésében, illetve megelőzésében kiemelkedő, de sok egyéb betegség és egészségügyi panasz esetén is megoldást jelenthet. Ezek közé tartozik a hörghurut, a homloküreg-gyulladás, a nátha, egyes szív- és érrendszeri betegségek. Ezeken felül stresszoldó, alvásproblémákat megszüntető hatása is van a szószobában való tartózkodásnak. Azaz nem csak már kialakult betegségek kezelésére, hanem megelőzésként is alkalmazható. Mindezeken felül különösen ajánlott a sóterápia a dohányosoknak, illetve a szmogos nagyvárosokban élőknek.

A sóterápia alkalmazása kúraszerűen javasolt. Viszont a tapasztalatok szerint egy ilyen kúra hónapokra, vagy akár évekre is megszüntetheti a légúti problémákat. Egy kezelés általában 40-50 percig tart, s a problémák súlyosságától függően 6-18 alkalommal, illetve hetente 3-4 alkalommal javasolt a használata. Túladagolástól és mellékhatásoktól szerencsére nem kell tartani.

Az országban egyre több településen működnek sószobák, de nagyon sok termálfürdőben, illetve termálhotelben is lehetőség van erre a terápiára.