• Némelyik betegségnél akár jelentős enyhülést is hozhatnak a gyógyvizes fürdőkúrák.

  • Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A gyógyvizek számos betegség kezelése esetén hatékonyak lehetnek, különösen fürdőkúrák formájában. Hatásuk összetett: szerepet játszanak a vízben található kémiai anyagok, a víz felhajtóereje, valamint a meleg víz szervezetre gyakorolt jótékony hatásai. Bizonyos betegségek vagy betegségcsoportok esetén pedig a gyógyvizes fürdőzés különösen eredményes lehet.

Melyek ezek az egészségi problémák,  és az adott betegségnél miért lehet különösen hatékony a gyógyvizes fürdőzés?

Mozgásszervi megbetegedések
Az ilyen típusú problémák kezelése miatt látogatnak el a legtöbben gyógyvizes fürdőkbe. Reumás panaszok, ízületi kopás, gerincsérv, csontritkulás, csonttörés utókezelése vagy ortopédiai műtétek rehabilitációja során a gyógyvizek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fájdalom enyhítéséhez. A vízben való mozgás megkönnyíti a fájó vagy merev ízületek kíméletes mozgatását, és a meleg víz fájdalomcsillapító hatása is kifejezetten hasznos lehet.

fürdőzők Egerszalókon a gyógymedencében

Nőgyógyászati problémák
Egyes gyógyvizek kifejezetten jótékony hatással bírhatnak nőgyógyászati betegségek esetén, főként ha valamilyen gyulladásos állapot áll fenn. Kénes, magas sótartalmú, valamint jódos-brómos gyógyvizek alkalmazása különösen ajánlott ilyen esetekben, amit több tudományos kutatás is alátámaszt.

Rábasömjénben 1964-ben találtak egy magas konyhasó-tartalmú termálvizet, amelynek sótartalma meghaladta a tengervízét is. A sárvári kórházban végzett kádfürdős kezelések során idült nőgyógyászati problémákkal küzdő nők 30 százaléka teljesen meggyógyult, míg 46 százalékuknál jelentős javulást tapasztaltak.

A harkányi kénes gyógyvizek is kimagasló eredményeket hoztak többek között meddőség, endometriózis és krónikus kismedencei gyulladások kezelésében. A kezelések során a gyógyvíz mellett a gyógytorna, gyógymasszázs, elektroterápia és iszapkezelés is fontos szerepet játszott.

nőnapi fürdőzés

Bőrbetegségek
A gyógyvizek különösen hatékonyak lehetnek bőrproblémák, például pikkelysömör, akné vagy ekcéma kezelésében. Ilyen esetekben leggyakrabban a magas kéntartalmú gyógyvizek ajánlottak, de a magas sótartalmú és jódos gyógyvizek is kedvező hatásúak lehetnek. A bőrbetegségek kezelésében azok a vizek a leghatásosabbak, amelyek fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint segítik a faggyútermelés szabályozását.

Érdekes megfigyelés, hogy a gyógyvizek hatása nem csupán külsőleg jelentkezik. A pikkelysömörös betegeknél végzett orvosi vizsgálatok szerint a kénes gyógyvíz pozitívan befolyásolhatja az immunrendszert, ami hozzájárulhat a betegség tüneteinek enyhítéséhez. Ráadásul, mivel a pikkelysömör gyakran jár ízületi problémákkal, a gyógyvizes kezelések ezen panaszok enyhítésére is hatékonyak lehetnek.

élményfürdő szilveszterkor

Ide kattintva egy olyan alföldi gyógyvízről olvashat, aminek a kedvező hatására már 75 éve sokan esküsznek.