• Hat településen összesen 18 olyan termálkút található, ami minősített gyógyvizet ad.

  • Még úgy is széles a választék ebben a vármegyében, hogy jelenleg messze nem hasznosítják az összes gyógyvizüket.

Zala a Dunántúl egyik gyógyvizes nagyhatalma – párban Vas vármegyével. Összesen 18 darab olyan termálkút található Zalában, ami minősített gyógyvizet ad. Igaz, ebből a 18-ból néhány parlagon hever.

Itt található az ország legrégebbi gyógyvize, hiszen 1930-ban hivatalosan a Hévízi Tófürdő vize kapta meg elsőként ezt a minősítést (akkortájt vezettek be egy egységes rendszert, korábban eléggé keszekusza volt, hogy mit neveznek gyógyvíznek). Egy időben egész komoly olajkutatási hullám is végigvonult Zalán, ennek köszönheti a létét például a zalakarosi termálvíz is, ami szintén gyógyvíznek számít. Ugyanakkor például Kehidakustányban egy szimpla artézi kút fúrásakor bukkantak teljesen véletlenül termálvize, aminek ugyancsak igazolták a gyógyhatását is.

Ráadásul Zalában jó néhány olyan termálvíz is található, ami nem rendelkezik gyógyvíz minősítéssel. Elég csak a Zalaegerszegen található fürdő termálvizére, vagy a sajnos jelenleg zárva tartó pusztaszentlászlói fürdő vizére gondolni.

A zalai gyógyvizekre visszatérve, tehát 18 darab gyógyvizes kút található ezen a vidéken. Ez a szám egyébként idén nőtt eggyel, ugyanis Kehidakustányban egy második termálkút is megkapta ezt a minősítését.

Mozgáskorlátozott fürdő kedvezmény Kehida

A zalai települések terén így néz ki a gyógyvizes kutak darabszáma:
Alsópáhok – 1 db
Hévíz – 9 db
Kehidakustány – 2 db
Lenti – 2 db
Nemesbük – 2 db
Zalakaros – 2 db

gyógymedence a Zalakarosi Fürdőben

A zalakarosi termálvíz gyógyhatásáról itt, a kehidai termálvíz kedvező tulajdonságairól pedig itt olvashat bővebben.

Illusztráció: gyógymedencék Kehidakustányban és Zalakaroson