A térségben két termálfürdő, wellness-szállodák és egy egész évben működő interaktív természettudományi élményközpont is működik, így télen is jó úti cél lehet a Szigetköz.

A Szigetköz az ország északnyugati részén található, azon belül is a Duna és a Mosoni-Duna közötti területet jelöli. A térségben élő számos védett állat- és növényfaj miatt tájvédelmi körzetnek számít. Külön érdekesség, hogy a 90-es évek elején a Szigetközben természetes módon megtelepedtek a hódok, amelyek száz évvel korábban tűntek el erről a vidékről.

A Szigetköz pirossal jelölve (forrás: Wikipedia)

A Szigetköz pirossal jelölve (forrás: Wikipedia)

A területre sokan nyári kirándulási célpontként tekintenek, holott a téli időszakban is számos kikapcsolódási lehetőséget rejt a Szigetköz. Az egyik, egész évben látogatható attrakciót a Mosonmagyaróváron működő Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont jelenti. A tavaly, 1,5 milliárd forintos beruházással átadott Futura jellegében a budapesti Csodák Palotájára hasonlít. A Futura célja egy állandó, de folyamatosan megújuló természettudományi kiállítás létrehozása. Ezek egy része a Szigetközhöz és Mosonmagyaróvárhoz kapcsolódik, más része pedig újfajta személetű ismeretterjesztő “tárlat”, ahol  a víz, a föld, a levegő és a tűz, azaz a négy elem révén mutatják be a fenntartható jövőt. Ugyanakkor a létesítmény olyan – nem csak a gyerekek fantáziáját megmozgató – különlegességeket is kínál, mint az élethű Boeing repülőgép-szimulátor. Jelenleg időszaki kiállításával a Magyar Természettudományi Múzeum van jelen a Futurában, ami egészen január elejéig látogatható.

Régi magtárból alakították ki a Futurát

Régi magtárból alakították ki a Futurát

A térségben nyaranta több szabad strand is működik, de azok sincsenek gondban, akik a meleg vizű fürdőhelyeket kedvelik. A Szigetközben fekszik ugyanis Lipót, ahol nem csak az országszerte jelen lévő pékséghálózat központja, hanem egy szabadtéri termálfürdő is található. Egész évben látogatható a Mosonmagyaróváron működő termálfürdő, amely gyógyvíz-minősítéssel is rendelkezik. S közvetlenül a fürdő mellett található a Thermal Hotel Mosonmagyaróvár is, amelynek saját wellness-részlege is van.

A Szigetközt tehát télen is érdemes felkeresni, legyen szó akár csak egy hosszú hétvégéről, egy ausztriai bevásárlással egybekötött pihenésről, vagy akár karácsonyi, szilveszteri üdülésről.