• Az egyik balatoni kiskereskedő szerint teljesen értelmetlenné teszi az elmúlt években megvalósított fejlesztéseit a vasárnapi boltbezárás.
  • A tapasztalatai szerint ugyanis a tópartra hétvégére érkező vendégek – a zárva tartás miatt – biztos, ami biztos bevásárolnak még az indulás előtt.

Egy balatoni kereskedő példáján keresztül mutatja be a kötelező vasárnapi zárva tartás nevű idiotizmus üdülőhelyeken lecsapódó káros hatását a Balatonitipp.hu. Tóth Béla, a balatonakali Fék üzletház tulajdonosa 1968 óta dolgozik a kereskedelemben, 17 éve a saját, 71-es főút melletti üzletében. A szakember szerint a forgalmuk 70 százalékát a nyári hónapok adják. A nagy szezonális forgalom miatt a korábbi 140 négyzetméteres üzletüket 760 négyzetméteresre bővítették, ahol 25 egész éves és 10 szezonális dolgozója van. „Ez a fejlesztés és létszám a vasárnapi bezárás miatt most feleslegessé válik” – panaszkodik Tóth Béla.

 

Balatoni strandA probléma ugyanis az, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az üdülőhelyre érkező vendégek vásárlási szokásait átalakította a boltbezárás. A vásárlásaikat még indulás előtt, csütörtökön, pénteken elintézik, hétvégén pedig a Balatonnál már nem vásárolnak semmit. Tóth Béla szerint ráadásul az képtelenség, hogy a családi kisboltok majd átveszik a vasárnapi forgalmat. Mint mondja: „Tavaly egy hétvégi napon háromkamionnyi áru ment el a Fék üzletközpontban. Ilyen forgalom lebonyolításához rengeteg kisebb üzletre lenne szükség. Ha lenne is, sokkal rosszabb körülmények között, az NDK-s időkre emlékeztető sorban állással működne a kereskedelem. Ilyen a 21. században elfogadhatatlan lenne egy üdülőhelyen”.

Hamarosan egy új wellness hotelt adnak át Mezőtúron. Ide kattintva megnézheti az első fotókat a szállodáról! (x)