Az árak összehasonlításával a felhasználók időt és pénzt takaríthatnak meg  az ideális szállás kiválasztása során – mondta Hortolányi Márton, a trivago magyarországi vezetője. Kiderül az is, hogy melyik hónapban a legmagasabbak a szálláshelyek átlagárai.

Hortolányi Márton– Egy olyan ember számára, aki még soha nem hallott a trivago.hu-ról, hogyan tudná röviden elmagyarázni azt, hogy miért érdemes szállásfoglalás esetén ezt a weboldalt használni?
– A Skift magazin oldalán megjelent egy tanulmány arról, hogy egy utazó átlagosan 38 utazási oldalt járt végig az ideális utazás lefoglalása előtti 45 napban. Ugyanez a tanulmány azt is megmutatta, hogy ezeknek a látogatásoknak közel a fele OTA, azaz online utazási oldalakra irányult. Nos, a trivago oldala pont ennek a keresési procedúrának a lerövidítésében segít. Elsősorban oldalunk a szállásár-összehasonlító funkcióról ismert, de emellett az utazó minden más fontosabb információt is megtalál a szálláshelyekről: jó minőségű képeket, a szálláshelyek szolgáltatásait, elhelyezkedésüket, vendégvéleményeket. Egyedi szolgáltatás még az oldalunkon a trivago Rating Index is amely segít egy pártatlan osztályzatot nyújtani a felhasználók számára. Röviden, tömören a trivago segítségével a felhasználók időt és pénzt spórolhatnak az ideális szállás kiválasztása során.
– Érdekes, hogy az egyes szálláshelyek áraiban – ugyanarra az időszakra keresve – olykor egészen jelentős eltéréseket mutat a trivago. Miből adóik ez az árkülönbség?
– Ez teljesen normális, ugyanis minden foglalási oldal más szerződésben áll a szálláshelyekkel. Más a százalékos részesedés aránya, illetve más a szálloda által adott minimum ár is. Ezért is hasznos a trivago ár-összehasonlító funkciója, mert lehet, hogy az utazó csak egy foglalási oldalról hallott, de közben van egy másik ahol olcsóbbak az árak ahhoz az adott szálláshoz az adott időszakban.
– Vannak a trivagónak olyan szolgáltatásai, amelyek más országokban már sikeresen működnek és előbb-utóbb hozzánk is eljuthatnak?
A trivago.hu-n minden fontosabb funkció elérhető, ami más országokban is, illetve magyar oldalunkat folyamatosan igazítjuk a magyar felhasználók elvárásaihoz. Konkrét funkciót nem említenék, legyen ez inkább meglepetés.
– Egyelőre a magyar szálláshelyeknél is a külföldi szállásfoglaló oldalak ajánlatai szerepelnek az adatbázisukban. Várható-e, hogy hazai szállásportálok árai is megjelennek az összehasonlításban?
– Természetesen nyitottak vagyunk és célunk is együttműködni helyi foglalási oldalakkal, viszont magas technikai követelményeink vannak, amik sok esetben komoly fejlesztéseket igényelnek. Remélhetőleg minél előbb látjuk a magyar foglalási oldalak ajánlatait is.

 

Wellness HotelMikor a legdrágább és mikor a legolcsóbb üdülni?
Kértünk adatokat a trivagótól arról, hogy az év egyes hónapjaiban miként alakul a hazai szálláshelyek átlagára. Érdekes, hogy a 2013-as és a 2014-es adatok egészen hasonló trendeket mutatnak. Ezek szerint a legdrágább átlagárakkal májusban és szeptemberben találkozhatunk. Ez a kétágyas szobák egy éjszakára vonatkozó átlagára esetén tavaly májusban 29,077 forintos, szeptemberben pedig 27,757 forintos árat jelentett.

A legolcsóbb a február és a november bizonyult, amikor 18 ezer, illetve 20 ezer forint körüli átlagárakat mutatott a trivago Hotel Price Indexe. 2014 nyarán pedig a kettő közötti – 23-24 ezer forintos – árszint volt a jellemző.