• Hiába volt éjszaka -10 Celsius-fok alatt a hőmérséklet, a tapolcai Malom-tó ilyenkor sem fagy be.

  • A tavat ugyanis 18 Celsius-fokos karsztforrások táplálják.

  • 2014 óta a tó és a környéke gyógyhelynek számít.

Az Időkép.hu adatai szerint az elmúlt éjjel -14 Celsius-fok volt a Veszprém megyében található Tapolcán és ma egész nap (december 31-én) is bőven fagypont alatt marad a hőmérséklet. A tapolcai Malom-tó azonban a mellette lévő webkamera szerint ilyenkor sincs befagyva. Sőt, még enyhén gőzölög is. (Azt épp nem sikerült elcsípni, de az előbb még valaki úszott is benne).

Tapolca Malom-tóTapolca Malom-tóA két részből álló Malom-tó különlegessége ugyanis az, hogy karsztforrások táplálják. Ezeknek a hőmérséklete pedig 18 Celsius-fokos (azaz nem termálforrás, mert ahhoz 30 fokosnak kellene lennie), ezek pedig még a legnagyobb hidegben is fagypont felett tartják a kis tó vizének hőmérsékletét. Érdekes az is, hogy a tó és a tavasbarlang vize kapcsolatban áll egymással, a barlangban lévő vízszint a tó visszaduzzasztásával szabályozható.

Ez az egyensúly csak akkor bomlott meg, amikor a bauxitbányászat miatt a tavasbarlang kiszáradt és a Malom-tó vízutánpótlása is megcsappant, emiatt akkoriban egyszer be is fagyott a tó. A bányászat leállításával azonban mára regenerálódott a karsztvízkészlet.

A Malom-tó egyébként idén ősz óta gyógyhelynek számít. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Tapolcán belül a tó mellett a tavasbarlangnak, a gyógybarlangnak, valamint a Pelion Hotelnek engedélyezte a gyógyhely elnevezés használatát.