• Négy éve hatalmas víztározó épült Kőszeg mellett.

  • Jelenleg csak kirándulók és pecások használják a tavat.

  • Hamarosan lehet, hogy a fürdőzők is birtokba vehetik.

A kőszegi önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett arról, hogy átvehessék az Abért-tavat, ami jelenleg állami tulajdonban van. A város ugyanis szeretné megvalósítani a helyiek régi álmát és alkalmassá tenné a strandolásra a tavat – írja a Vaol.hu. Az Abért-tó Kőszeg belvárosától 4 kilométerre, a Kőszegfalvának nevezett településrész mellett található. A tó megközelíthetősége kiváló, hiszen közvetlenül a 87-es főút mellett fekszik, de vasúti megállóhely és buszmegálló is található a közvetlen közelében.

Abért-tó Kőszeg

Abért-tó Kőszeg mellett

Ahogy a Abért-tó Wikipédia oldalán olvasható, egy 1965-ös árvíz után vetődött fel, hogy a területen egy ideiglenes tavat kellene létrehozni, ami védené egy újabb hasonló esettől Szombathelyet, illetve a környező községeket. A víztározó 2010-re épült meg és az építkezés néhai főmérnökéről, Abért Lászlóról kapta a nevét.

Azóta kedvelt kiránduló- és horgászhely lett a tó, de ahogy a Nyugat.hu két évvel ezelőtti cikkéből is kitűnik, már régóta téma a terület idegenforgalmi hasznosítása. Az akkori tervekben homokkal borított strand, vízisípálya, étterem, valamint a terület parkosítása szerepelt.