Gyógyhellyé nyilvánították a Veszprém megyében található város egyes részeit, köztük a tavasbarlangot és a Malom-tó környékét. Ezzel Tapolca lett az ország 18. gyógyhelye.

Tegnap írtunk arról, hogy a Veszprém megyei Tapolca régi strandján már a termálkutat tisztogatják, jövőre pedig elkészülhet a teljesen új fürdő. Pörögnek az események a településen, ugyanis mai hír, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezte Tapolca számára a gyógyhely elnevezés használatát.

TapolcaA tavasbarlangjáról ismert településen 2011-ben határozták el, hogy megszerzik ezt a minősítést. Ez meglehetősen hosszadalmas folyamat, ugyanis szigorú vizsgálatokon kell átesnie a gyógyhely minősítésre ácsingózó településeknek. Az engedélyeztetés során vizsgálják az adott terület levegőjének tisztaságát, a zajszintet, az infrastruktúrát, a gyógyászati létesítmények meglétét.

A jelenleg kevesebb mint 20 település által birtokolt gyógyhely titulus egyrészt presztízst, másrészt pénzügyi forrásokat is jelenthet, hiszen egyes pályázatokat kifejezetten a gyógyhelyek számára írnak ki. Tapolca esetében egyébként nem az egész település, hanem bizonyos részei kapták most meg a minősítést: a tavasbarlang, a gyógybarlang, a Pelion Hotel, valamint a Malom-tó és környéke.

Tapolcai-tavasbarlangMagyarország eddigi gyógyhelyei: Balatonfüred, Bükfürdő, Debrecen, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Kékestető, Miskolc-Lillafüred, Mezőkövesd, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Parád, Sárvár, Sopron-Balf, Szigetvár, Zalakaros.