• A tavaszi hosszú hétvégékre még nem nagyon kalkulálnak utazási lehetőséggel az emberek.

  • A nyarat illetően már optimistábbak, de a többség inkább belföldi utazást tervez.

  • A Covid-kártyával kapcsolatban nagy a megosztottság.

A 2021-es utazási tervekkel foglalkozó kutatást publikált a Reacty Digital és a G7. A felmérést a 18 és 79 év közöttiek körében végezték el, reprezentatív mintán.

2020 előtt hatalmas pezsgést hoztak a belföldi turizmusban a hosszú hétvégék. A felmérés szerint azonban az idei tavaszi ünnepi hétvégékkel kapcsolatban még nagyon pesszimisták – vagy éppen realisták – a megkérdezettek. A többség ugyanis azzal számol, hogy ekkor még hazai és külföldi utazásra sem lesz lehetőség.

A március 15-i hosszú hétvégén a válaszadók 70,9 százaléka szerint még biztosan, vagy valószínűleg nem lehet utazni, szállást foglalni. Húsvét kapcsán is a többség – 51,2 százalék – még utazási tilalommal számol. A május végére eső pünkösdi hétvége kapcsán már azért érezhető némi optimizmus, de 29,2 százalék szerint még akkor sem lehet majd utazgatni.

A megkérdezettek szerint viszont legkésőbb a nyáron azért már nyitás lesz, de a külföldi úti célok terén még nagy az óvatosság. A felmérés alapján még a nyári hónapokban is csak minden nyolcadik-tizedik magyar felnőtt utazna külföldre, miközben ennél sokkal többen bizonytalanok. Bár ennek részben anyagi okai is lehetnek, hiszen az utazási szándékban jövedelem alapján elég nagy különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok között, de a biztosan utazók aránya így is kifejezetten alacsony.

Hajdúszoboszló Gyógyfürdő gyógymedenceA külföldi utazások kapcsán az is bizonytalanságot jelent, hogy a népszerű nyaralóhelyekre várhatóan majd csak fokozatosan indítják újra a légi járatokat. Sokan már csak emiatt is inkább a belföldi nyaralás felé hajlanak.

A nyári hónapokra minden harmadik-negyedik megkérdezett mondta azt, hogy tervez utazni vagy szállást foglalni a határokon belül. Ez már nincs messze a megszokottól, egy korábbi kutatás szerint a 2018-as főszezonban a magyar háztartások 31,5 százaléka utazott több napra belföldön.

Felvetődött, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak a védettséget igazoló kártyával lehetne igénybe venni. A Covid-kártyával kapcsolatban azonban nagyon megosztottak az emberek. A belföldi utazásnál 46,8 százalék nem tartja elfogadhatónak, hogy a kártyához kössék a szolgáltatások igénybevételét. Ugyanakkor 34,9 százaléknak nem lenne ezzel gondja és van egy 18,3 százaléknyi réteg, akik többé-kevésbé elfogadhatónak tartanák.

Ezen a téren a korosztályok között is nagy a különbség. A 60 év felettiek inkább támogatnák a Covid-kártya használatát az utazások során, a fiatalok azonban elutasítóbbnak tűnnek.