• Megfelelő Tolna vármegye kijelölt természetes fürdőhelyein a vízminőség.

  • Az illetékes hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a strandok vízminőségének alakulását a nyári szezon idején.

Tolna vármegyében összesen öt kijelölt természetes fürdőhely található, amelyek vízminősége jó, illetve kiváló minősítést kapott. Az öt fürdőhely közül hármat mindenki használhat, kettőt szállóvendégek, valamint táborozók látogathatnak.

Természetes fürdőhely található Szálkán a Lajvér völgyében kialakított víztározón, a strandra belépődíj ellenében lehet bemenni. Szintén szabadon látogatható a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon a Dombori I-es Strand Dombori Üdülőtelep keleti végénél, valamint a nagyobb vízfelülettel és pihenőterülettel rendelkező Dombori II-es Strand, ahol a vendéglátó létesítmények nagy része található.

Dombori üdülőtelep keleti végét azonban lezárja a Dombori Ifjúsági Tábor, ennek strandját csak az ottani vendégek használják, míg a dombori üdülőterület nyugati szélén létesült Donautica Hotel természetes fürdőhelye csak a szálloda vendégei részére áll rendelkezésre.

A természetes fürdővizek minősítése a vizsgált szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredményét figyelembe véve. Az elmúlt négy év adatainak értékelése szerint a szálkai víz továbbra is kiváló, a dombori strandok vize jó minőségű volt, ami azt jelenti, hogy ezeken a fürdőhelyeken közegészségügyi-járványügyi szempontból biztonságos a fürdőzés.

A kijelölt Tolna vármegyei természetes fürdőhelyek vizének első, fürdési szezon előtti vizsgálata 2024. május 28-án megtörtént. Az egyedi vízminták értékelésekor meghatározott kritériumok alapján „megfelelő” és „nem megfelelő” kategóriát különböztettek meg. Az aktuális fürdővíz minták vizsgálati eredménye szerint mind a négy dombori strandon, illetve a szálkai tavon is megfelelő volt a víz minősége.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott, a fürdővíz vizsgálatára akkreditált laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

A laboratórium a vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálja, és jegyzőkönyvben rögzíti, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is figyelik.

A vizsgálati eredményeket – az üzemeltetőkkel kötött szerződésben foglaltak alapján – a laboratórium a vizsgálatok befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül megküldi fürdőhely üzemeltetőjének, a kormányhivatalnak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak értékelés, esetleges hatósági intézkedés és a nyilvánosság tájékoztatása céljából.

gumicsónak a Balatonon

Miért nem ajánlott nem ellenőrzött vizeken a fürdés, illetve milyen veszélyeket hordoz a tiltott helyeken fürdőzés?

A nem kijelölt fürdőhelyeknek jelentős az egészségügyi kockázata. Egyrészt balesetveszélyes is lehet az ismeretlen víz. A vizekben lehetnek korhadt fák, éles, kemény tárgyak, amelyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. A nem ismert vízmélység következtében nő a vízbefulladásos balesetek kockázata is.

A nem ellenőrzött vízminőség komoly közegészségügyi-járványügyi kockázatot is jelent. A természetes fürdőhelyek kijelölésekor, illetve a fürdővíz profiljának elkészítésekor is alaposan felméri az egészségügyi hatóság a lehetséges szennyezési kockázatokat, és kijelöli a védőterületeket. Ennek hiányában a felszíni vizekbe kerülhetnek olyan, például szennyvíz eredetű szennyezések, amelyek súlyos járványügyi kockázatot jelentenek, fürdővíz eredetű enterális megbetegedést okozhatnak.

Növeli a fertőzés kockázatot, hogy ezeknek a vizeknek a környékén nem alakítottak ki megfelelő infrastruktúrát, hiányosak a higiénés feltételek – például nincs WC, zuhanyzási, kézmosási lehetőség. A nem kijelölt fürdőhelyek használata nagy kockázattal jár, különösen az érzékeny csoportok, így például gyermekek számára.

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Melyik Somogy legolcsóbb gyógyvizes fürdője? Itt megtudhatja!